Tartsd fitten az elmédet online tudáspróbák segítségével! (x)

Tartsd fitten az elmédet online tudáspróbák segítségével! (x)

Az évek múlásával az ember elméjének romlik a teljesítőképessége. A kutatások azt igazolják, hogy az időskori betegségek kockázata csökkenthető vagy legalább elodázható, ha teszünk azért, hogy edzésben maradjon az agyunk.

Az online tudáspróbák is segíthetnek

Amennyiben minden nap újabb teljesíthető kihívásokat keresel, akkor sokat tehetsz az elméd teljesítőképességének megőrzéséért. Ha újabb és újabb feladatokat oldasz meg, akkor nem fog elkényelmesedni az agyad.

A Keresztlabda oldalán található kvízek között mindenki megtalálhatja a saját érdeklődési körének megfelelő témát. Vannak matematikával, fizikával, technológiával, informatikával, irodalommal, történelemmel és könnyedebb témákkal kapcsolatos kérdéssorok is.

Milyen jellegűek ezek a tudáspróbák?

A fenti oldalon fellelhető online tudáspróbák egy része lexikai tudásra kérdez rá. Az ilyen kvízek során akkor fogsz tudni magas pontszámot elérni, ha odafigyeltél az iskolában és jó a memóriád.

Akadnak azonban szép számmal olyan tudáspróbák is, amelyeket logikus gondolkodással is meg fogsz tudni oldani jó eredménnyel. Ilyenek például a fizika vagy a matematika témakörébe tartozó kvízek. Minden kérdésnél érdemes elidőzni egy kicsit, és átgondolni, hogy a felkínált válaszlehetőségek közül melyik lehet a helyes megfejtés.

A könnyedebb kvízek között olyan kérdéssorokat találsz, amelyek állatokkal, régies szavakkal, zenékkel, filmekkel vagy éppen idézetekkel kapcsolatosak. Igazán könnyed kikapcsolódást ígér az a kvíz, amelyik során Bud Spencer & Terence Hill filmekből kell megmondani, hogy az egyes jelenetek melyik filmjükből származnak.

Változatosak a kvízek

Sok olyan kérdéssor van, amikor feltesznek egy szöveges kérdést, majd a felkínált opciók közül kell rábökni arra, amelyik a helyes megfejtés lehet. Vannak azonban ennél izgalmasabb formátumú kvízek is.

Ilyenek például a képfeladvány kvízek. Igazán embert próbáló, mégis szórakoztató az a kvíz, amikor meg kell találni a képen elrejtőző állatokat. Az a csavar a dologban, hogy többnyire olyan a színük, hogy rendkívül jól beleolvadnak a környezetükbe.

Érdekfeszítő az IQ-teszt kvíz is. Az ilyen jellegű teszteket szinte mindenki kedveli, hiszen mindenki szeret tisztában lenni azzal, hogy mennyire okos valójában. Ezek esetében a kérdésekhez tartozó szövegeket és a képeket is érdemes nagyon alaposan megfigyelni, mivel az ördög a részletekben rejlik.

Sokszor becsapósak az egyes feladványok, ezért nem érdemes kapkodni. Jó hír, hogy egy-egy kérdésen korlátlan ideig lehet gondolkodni, így egyáltalán nem kell kapkodni. Amennyiben nem világos számodra, hogy egy-egy kérdésre miért az a helyes megfejtés, ami, akkor érdemes felkeresned a Kvíz kuckó közösséget a Facebookon. Ott egyébként további fejtörőket is találsz, amiket a weboldalon nem osztanak meg.