Árdrágítás, órapörgetés, jogsértések

Trükkök százai.

A trükközések köre az elmúlt évek során szinte semmit sem változott: az árdrágítás, az órapörgetés még mindig előfordul, és továbbra is vannak olyanok, akik úgy taxiznak, hogy hiányzik az ehhez szükséges jogosultságuk, esetenként a felszerelés sem felel meg az előírásoknak, sőt olyan vállalkozó is akadt, aki megtagadta az ellenőrzést – írja a Világgazdaság keddi számában a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása alapján.

A BKK tavaly több mint száz alkalommal tárt fel viteldíjjal kapcsolatos visszaélést az ellenőrzések során, emellett több mint százötven, a közlekedési cég által feldolgozott panaszbejelentés érkezett a taxis által kért túlzott viteldíjra. A jogosultság körében mintegy hetven alkalommal tártak fel hiányosságot.

A szabálysértések visszaszorítása érdekében szankcionálni kell az elkövetőket, és el kell tiltani a piactól azokat, akik nem oda valók – mondta Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke.

Tarifaemelést akarnak a taxisok

Évek óta ugyanazon a fix áron fuvarozzák ügyfeleiket fővárosi taxisok (alapdíj 450 forint, kilométerdíj 280 forint, várakozási díj 70 forint), s idejét látják annak, hogy ezen változtasson a hivatal. Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség arról tájékoztatta Mfor.hu-t, hogy szeretnék, ha a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara a szakmai szervezetekkel és a Városházával közösen "egy józan, és a piac számára is elfogadható mértékű" tarifaemelést támogatna.