Tényleg Török Gábor a Jobbik titkos tanácsadója?

„Többször elmondtam már, hogy abban hiszek: elemzést nem lehet kizárólag az íróasztal mellől művelni, ezért tudatosan keresem a lehetőségeket arra, hogy politikusokkal beszélhessek. Bár ezek a háttér-beszélgetések nem a nyilvánosságnak szólnak, azt is elmondtam már többször, hogy Vona Gáborral is régóta kapcsolatban állok. Gyakran beszélünk a politikai helyzetről, de ugyanezt elmondhatom – remélem, ezzel nem hozom őket is kellemetlen helyzetbe – például Lázár Jánosról vagy Schiffer Andrásról is”

- mondta a Mandinernek Török.

Egy frusztrált exjobbikos megfejtette, hogy ki áll a Jobbik mögött!

Nem fogják elhinni, hogy ki! Gyorsan le is írjuk: Török Gábor politikai elemző. És ki állítja mindezt? Nagy Ervin, a Magyar Hírlap állandó publicistája. Nagy anno alapítója volt a Jobbiknak, de 2008-ban kilépett a pártból.

Pénzt nem kap és nem kér ezekért a beszélgetésekért. Úgy látja: a Jobbik számára a kormányképesség az igazi kihívás. „Amíg a választók nem hisznek ebben, addig nem tudják áttörni az üvegplafont” - jegyezte meg.

A Jobbik és a baloldal választási együttműködését kizártnak és értelmetlennek tartja, véleménye szerint a párt halálát jelentené egy ilyen együttműködés. Ugyanakkor hozzátette: a Jobbiknak a szavazókkal kell foglalkoznia, nem az ellenzéki pártok együttműködésével, ha sikeres akar lenni.

„2010 után sokszor beszéltem arról, hogy egy radikális jobboldali párt számára két út létezik: a meglevő táborát megtartva a pozíció stabil birtoklása, vagy mérséklődéssel, néppárti logikával nyitás más szavazói táborok felé”

- fogalmazott az elemző. Szerinte az előbbi kockázatmentesebb, de nem ad esélyt a kormányzásra, utóbbi kockázatos, de perspektivikusabb.

„Választóként viszont örülök, hogy a Jobbik a mérséklődés irányába mozdult. Ha ez oroszlánrésznek tekinthető, akkor szívesen vállalom”

- mondta. A Mandiner kérdésére, hogy akkor ez most azt jelenti-e, hogy a Jobbikra fog szavazni, az válaszolta:

„Azt jelenti, hogy nemzeti liberálisként örülök annak, ha növekszik a mérsékelt, nemzeti elkötelezettségű pártok száma.”

Török Gábor arról is beszélt, hogy a Jobbik átalakulása a jövő egyik komoly kérdése lehet. Ha nem tudják megoldani a személyi és tartalmi inkonzisztenciákat, az elemző szerint a párt a földön találhatja magát, két szék között.