Térképen a hálapénz elterjedése Magyarországon

A térképen zöld kis biankók jelzik, azokat, ahol az intézményvezető utasítása szerint elfogadható és adható hálapénz, a törvény értelmében, szigorúan csak az ellátást követően. A kérdőjelek az adatot nem szolgáltató intézményeket takarják, míg a tiltó kéz azokat az intézményeket jelzi, ahol a hálapénz adása tilos. A térkép szerint tizenöt helyen nem lehet csak hálapénzt adni vagy elfogadni.

A Jobbik álláspontja, hogy a hálapénzre vonatkozó jelenlegi szabályozás egy "szoftkorrupt rendszer". Dr. Lukács László György szerint, ha valaki az ellátás előtt kéri, az büntető törvénykönyvbe ütközik, de van legális része is, amikor az ellátás után adják és fogadják el, erre azonban csak akkor van lehetőség, ha az intézményvezető ezt engedélyezi.

A jobbikos képviselő korábban többször is kijelentette: rövid időn belül, de legkésőbb 2020-ig fel kell számolni a hálapénz intézményét. De az országos tiltásra csak azután kerülhet sor, ha növelték a dolgozók bérét és megszüntették a kórházak eladósodottságát.