Terror: megint jobban kell figyelni a repülőgépekre

Az ABC amerikai hírtelevízió helyi idő szerint csütörtökön számolt be Washington kéréséről, amely bizonyos, az Egyesült Államokkal közvetlen összeköttetésben lévő repülőtereket érintene. A védelmi minisztérium fontolóra vette a poggyászok ellenőrzésének szigorítását is az amerikai repülőtereken - ismertette az ABC a légügyi hatóságok és a kormány képviselőire hivatkozva.

Barack Obama amerikai elnök egy csütörtöki interjúban a pokolgépes támadást nevezte meg a Sínai-félszigeten múlt hétvégén történt légi katasztrófa lehetséges okának.

"Azt gondolom, fennáll az a lehetőség, hogy pokolgép volt a fedélzeten, és mi ezt nagyon komolyan vesszük" - hangsúlyozta az amerikai elnök.

Lelőtték, felrobbantották, vagy egyik sem

Az amerikai biztonsági hatóságok képviselői szerint valószínűsíthető, hogy az Iszlám Állam (IÁ) áll a katasztrófa mögött. A dzsihadista szervezet egyiptomi ága órákkal a baleset után egyébként magára is vállalta az utasszállítóval történteket, igaz, ők azt mondták hogy lelőtték a gépet, nem pedig azt, hogy felrobbantották.

A brit kormány is egyre valószínűbbnek tartja azt a forgatókönyvet, hogy az orosz repülőgép lezuhanásához egy robbanószerkezet vezetett.

Egyiptom és Oroszország is védi magát

A polgári repülésért felelős egyiptomi miniszter ugyanakkor csütörtökön azt közölte, hogy az orosz utasszállító Sínai-félszigeti tragédiáját vizsgáló nyomozók egyelőre nem találtak bizonyítékot arra, hogy robbanás okozta a katasztrófát. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a BBC brit közszolgálati adónak csütörtökön adott nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy kizárólag a légi katasztrófát vizsgáló szakemberek állapíthatják meg a tragédia okát, minden más feltételezés csupán találgatás vagy ellenőrizetlen információ.

A Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) orosz légitársaság repülőgépe az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőhelyről indult Szentpétervárra, s a felszállás után 23 perccel zuhant le a Sínai-félszigeten szombat reggel. A gépen 217 utas - köztük 17 gyermek - és 7 főnyi személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki nem élte túl. Az áldozatok többsége orosz volt.