Terrorellenes intézkedéscsomagon dolgoznak a németek

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) már össze is állította saját csomagját, "Biztonságot a szabadságunknak" című koncepciójában a Süddeutsche Zeitung című lap beszámolója szerint a többi között az adatvédelmi szabályok lazításával az e-mailekre és az azonnali üzenetküldő szolgáltatásokkal folytatott kommunikációra is ki kell terjeszteni a távközlési szolgáltatók adattárolási kötelezettségét, és lehetővé kell tenni, hogy a szövetségi és a tartományi alkotmányvédelmi hatóságok már 14 éves személyek ellen is külön engedély nélkül gyűjthessenek adatokat.

A koncepció több eleme megegyezik a szövetségi belügyminisztérium már korábban elkészült javaslatával, amely eddig a CSU és a testvérpárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) koalíciós társa, a szociáldemokrata párt (SPD) ellenállásán bukott meg.

A tervezet javasolja, hogy 4 hét helyett 4 nap legyen a kitoloncolási őrizet maximuma, és az is szerepel benne, hogy a megelőzés céljával, vagyis a közbiztonságot fenyegető cselekmény elkövetésének lehetőségére hivatkozva is elrendelhető legyen a kitoloncolási őrizet, és automatikusan őrizetbe vegyék a közveszélyes iszlamistaként nyilvántartott elutasított menedékkérőket.

A CDU/CSU ismét sürgeti, hogy a határnál állítsanak fel tranzitzónákat, amelyekből csak a tisztázott személyazonosságú menedékkérők utazhatnak tovább az ország belseje felé. Az SPD eddig elutasította ezt az elképzelést, de a merénylet óta közeledik a koalíciós partnerek álláspontja.

Egyes szervezetek támogatnák a térfigyelő rendszerek szélesebb körű kiépítését, ám több civil egyesület is határozottan ez ellen érvel, mondván a több kamera nem egyenlő a nagyobb biztonsággal.