Tiszából kihalászott hulladékot raktak az ukrán konzulátushoz jobbikos politikusok, rendőrök is megjelentek

Tiszából kihalászott hulladékot raktak az ukrán konzulátushoz jobbikos politikusok, rendőrök is megjelentek

Visszaadták a külföldről származó hulladékot a nyíregyházi ukrán konzulátusnál a Jobbik politikusai: "Nem kértük, mégis megkaptuk az ukrán szemetet, ezért inkább visszaadjuk!" - ezzel a címmel hirdette meg sajtótájékoztatóját a Jobbik szerdán, 13 órára.

Ahogy korábbi cikkünkben is megírtuk, az ellenzéki párt szerint a Tisza állandó szennyezésének meggátolása még mindig várat magára és annak oroszlánrészéért Ukrajna, de részint Románia is felelős. 

Tiszai hulladékügy - önálló környezetvédelmi minisztériumra van szükség

Az iszonyatos ukrán és román szeméthegyeket produkáló tiszai hulladékügy kapcsán Nunkovics Tibort, a Parlament Fenntartható fejlődés bizottságának alelnökét és jobbikos országgyűlési képviselőt kerestük meg. Azt a tanulságot is levonta, hogy "ebből az esetből is látszik, mennyire fontos, hogy újra felálljon egy önálló környezetvédelmi minisztérium" - fogalmaz.

A nyírségi nagyvárosban található ukrán konzuli épület előtt Dr. Gyüre Csaba országgyűlési képviselő és Adorján Béla Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei képviselő szólalt fel.

Adorján a rendkívüli sajtótájékoztatót a tiszai környezetszennyezés előzményeinek ismertetésével kezdte. A megyei képviselő kiemelte, hogy már a trianoni határmódosításokig nyúlik vissza a probléma gyökere, mivel a Tisza vízgyűjtő területei három eltérő ország területeire került. Viszont hangsúlyozta, hogy két évtizede kezdett el igazán tarthatatlanná válni a helyzet. A Tisza folyó vizébe a Szamoson és a Krasznán keresztül érkezik folyamatosan a kéretlen szemétszállítmány - emlékeztetett a megyei politikus. A kormány ugyan telepített négy helyre hulladékleszedő sorompókat, de 40 kilométeren keresztül

a Tiszán áramló szemét akadálytalanul szennyezi a partokat

- fogalmazott Adorján.

Mint Adorján fogalmaz, a hulladékprobléma megoldatlanságában "tevőlegesen közreműködnek" az ukrán és a román hatóságok is, mely eredményeképp "ökológiai katasztrófát okozó környezetszennyezés" zajlik. Szerinte elengedhetetlen lenne végre az ügyben - Magyarországgal együtt - a három állam diplomáciai együttműködése. Úgy véli, jelenleg nem képviseli kellőképpen a magyar érdekeket a hazai külügyminisztérium. "Diplomáciai teszetoszaságnak" minősítette azt, hogy az érintett külképviseletek érdemben nem cselekednek. Emiatt pedig főként a vízügyi szakemberekre hárul a szennyezés kezelése, a rendelkezésre álló technikai eszközök azonban nem elegendőek - jelezte a politikus.

Adorján elárulta nekünk azt is, hogy a 300 méter széles ártér kiterjedése 3 kilométeresre is duzzadhat, amikor a vízállás a kritikus 600 centimétert meghaladja.

Gyüre Csaba és Adorján Béla két zsák ukrán szemetet helyeznek el

A demonstratív célzatú sajtótájékoztatót Gyüre Csaba folytatta beszédével. Úgy látja, a Tisza szennyezettsége "ökológiai katasztrófába sodorja Magyarországot" - értett egyet párttársával. Majd hozzáfűzte,

a tiszta környezethez mindenkinek joga van,

így a magyar embereknek is - jelentette ki. 

Gyüre a Tisza természeti értékeinek megóvása mellett a folyó turisztikai jelentőségét is kiemelte, ami fontos "kiugrási lehetőséget" jelent, főleg a szabolcsiaknak. Elmondta azt ő is, hogy az elmúlt két évtizedben nem történt a magyar állam részéről semmilyen komolyabb lépés az ügyben. Magyarország úgynevezett "alvízi" ország, ezért veszélyeztetettebb helyzete van ebből a szempontból - mutatott rá.

Az országgyűlési képviselő szerint elsősorban az okot, nem pedig az okozatot kell megszüntetni, vagyis a szomszédos országokból eredő környezetkárosítás felszámolását sürgeti - akár nemzetközi úton eljárva. Ezért is tettek az ügyben büntetőfeljelentést, ám a nyomozás még folyamatban van. A tiszalöki vízlépcsőnél is szerinte van egy másik, hatalmas probléma, ahol "közérdekű üzem megzavarása" zajlik, ami szintén bűncselekmény. Így - mint érvelt - 

súlyos büntetőjogi vonatkozása is van ennek a környezetszennyezésnek.

Hivatkozott a Helsinki-egyezményre is, aminek elve és lényege: "a szennyező fizet" - idézte fel Gyüre. Ennek alkalmazása viszont szerinte itt nem valósul meg, ezért a kormány sem tesz lényegében semmi jelentős jogi lépést - fogalmazott a politikus.

Leszögezte, ezért is lenne rendkívül fontos "egy önálló környezetvédelmi minisztérium" felállítása Magyarországon, hiszen ezáltal sokkal hatásosabban lehetne fellépni hasonló esetekben - hívta fel a figyelmet a jobbikos politikus.

A sajtótájékoztató befejeztével az ellenzéki honatyák - mintegy demonstratív jelleggel - 

elhelyeztek egy-egy, ukrán feliratú palackokkal, dobozokkal és egyéb szeméttel teli zsákot az ukrajnai konzulátus kapujához,

melyeket egyébként a Tiszából kihalászott hulladékokból állítottak össze.

Ezt követően rövidesen megjelent három rendőrautó, majd az azokból kiszálló helyi rendőrök a még a helyszínen tartózkodó képviselőket és a sajtó munkatársait is igazoltatták - aztán békésen távoztak.