Titkolja a kormány, miért repült a honvédség gépe Afrikába

Titkolja a kormány, miért repült a honvédség gépe Afrikába

Pontosan hova repült a honvédségi gép, mi volt az út célja? Van-e köze Magyarország csádi katonai missziójához?

A 24.hu próbált megtudni részleteket a Honvédelmi Minisztériumtól, arról a 605-ös Airbusról, amelyet gyakran használ külföldi útjain Szijjártó Péter külügyminiszter is. A hírportál azt még nyomon tudta követni, hogy a 140 utas befogadására alkalmas gép június 5-én este indult a kecskeméti katonai repülőtérről, majd Afrika felé vette az irányt. Tunizban landolt, ezt követően továbbindult déli irányba, azonban Tunézia légterében, éjfél előtt eltűnt a nyilvános repüléskövető oldalakról. Kikapcsolhatták a gép jeladóit – írja a lap -, mert három napig nem bukkant fel a radaron, nem volt követhető, hogy merre jár. Csak szombaton este tűnt fel újra, Tunézia déli határvidékén, ahonnan visszatért Kecskemétre.

A Honvédelmi Minisztérium hallgat az akcióról.

Nem válaszolt azokra a kérdésekre sem, hogy mikor utaznak a közép-afrikai Csádba a magyar katonák, és mekkora lesz a kinti egység létszáma.

A csütörtöki kormányinfón elhangzott, hogy a kormány nem tett le a csádi misszióról, amelynek előkészítésén a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár is dolgozik.

A csádi magyar szerepvállalásról egyelőre annyit lehet tudni, hogy a katonák az Európába irányuló bevándorlással érkező terrorizmus megelőzését szolgálják, illetve a mezőgazdasági jellegű beruházásokat, vetőmagtermesztést, vízgazdálkodást, víztisztítást, egészségügyi támogatást nyújtó magyar érdekeltségeket védenek majd, emellett a helyi haderő mentorálása és kiképzése lesz a feladatuk.

A 24.hu a cikkében azt is leírta, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a múlt héten látogatott Csád fővárosában, N’Djamenában, hogy tárgyaljon az ország kormányával.

(Címlapkép: Szijjártó Péter/Facebook)