Tizenhét éve él közöttünk a gyermekgyilkos

 Szatmáry Nikolett gyulai kislány tizenhét éve táncpróbáról indult haza, ám a mai napig nem derült ki, hogy kivel és hol ért véget az útja aznap.

A kedves arcú kislány 1998. január 14-én valamivel délután négy óra előtt néptáncóráról indult haza, egy ideig együtt sétált a helyi gyermekorvossal, majd elváltak útjaik, Niki innen már csak pár száz méterre lakott. Sajnos többet már senki sem látta élve. Azóta is rejtély, hogy mi történhetett. Az a legvalószínűbb, hogy valaki a kocsijába csábította. Ha, az utcán sétáltak volna továbbá lennének szemtanúk.

A rendőrségnek még aznap este jelentették Szathmáry Nikolett eltűnését. Ahol az előírásoknak megfelelően azonnal elrendelték a nyomozást. Mivel Niki reggelre sem került elő, hatalmas erőket mozgósítottak. Kikérdezték a kislány tanítóit, iskolatársait, a lakókat a lépcsőházban, a rokonokat – sajnos eredménytelenül.

A fővárosból lerendelték a készenléti rendőrséget, hogy segítsenek a Békés megyei kollégáiknak a kutatásban. Átfésülték Gyula kül- és belterületét, csatornákat engedtek le, kutakat szivattyúztak ki – mindhiába. Megmozdult az egész város, mindenki Nikit kereste. A helyi kerékpáros-egyesület járta a környéket, Miskolcról, Székesfehérvárról, Jászberényből érkeztek speciális kutyás keresőegységek – s távoztak eredmény nélkül. A környéket átpásztázták helikopterrel is – így sem bukkantak a kislány nyomára.

Niki arcát pedig nemcsak az ország ismerhette meg, hanem a környező államok polgárai is. Kamionosok vitték magukkal a plakátot, s ragasztották, amerre jártak. Hátha valaki tud valamit a kislányról. de senki nem tudott semmit.

Közben pedig hatezer tanút hallgattak meg a nyomozók. Olyanokat például, akik gyermekek megrontásáért korábban már a rendőrség látókörébe kerültek, de még olyanokat is, akiknek Niki eltűnése előtt halt meg gyerekük. De semmilyen érdemi információt nem kaptak.

Niki holtestét nádvágók találták meg 2001. február 20-án Gyula határában. Rendőrség álláspontja szerint a gyilkosság és a feltalálás helyszíne más. Ha már az eltűnéskor ott lett volna a holttest, akkor azt jó eséllyel megtalálták volna a kutyás kutatócsapatok.

Egy hajléktalanra gyanakszanak

A Gyulán mind a mai napig sokan úgy gondolják, hogy a gyilkosságot egy helyi hajléktalan követte el. Egy biztos, Niki maradványainak megtalálása és az említett R. Mihály lakhelye között egyenes húzható. A rendőrök többször kihallgatták és elszámoltatták, de ez nem vitte előre a nyomozást.  R. Mihályt az elsők között ítélték tényleges életfogytiglanra kettős emberölésért. Jelenleg a szegedi Csillag börtönben ül, élve sohasem szabadulhat.

Soha nem évül el a gyilkosság

A nyomozást a rendőrség ugyan felfüggesztette, de a 3 millió forintos díjkitűzés változatlanul érvényben van Szathmáry Nikolett ügyében. Mivel aljas indokból elkövetett emberölés gyanújával indult nyomozásról van szó, az elkövető büntethetősége nem évül el — ezt dr. Vargáné dr. Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője közölte a beol.hu megkeresésére.

A nyomozók mind a mai napig, minden a bűncselekménnyel összefüggésbe hozható adatot, információt, értesülést, melyet még nem vizsgáltak, ma is soron kívül ellenőriznek és indokolt esetben a nyomozás folytatásáról döntenek.