Több ezer menekültet mentett ki az olasz parti őrség

Nagyszabású akció kezdődött szombaton az olasz partok közelében a tengeren bajba jutott illegális bevándorlók kimentése érdekében.

A parti őrség közlése szerint a hatóságok mintegy 2000-3000 menekült kimenekítésébe kezdtek, miután 18, a tengeren hánykódó hajóról SOS-jelzéseket fogtak.

A menekülteket szállító hajók minden valószínűség szerint Líbiából indultak útnak. A parti őrség azt jelentette, hogy a 14 felfújható csónakon, illetve 4 kisméretű halászhajó fedélzetén becslések szerint 2000-3000 ember tartózkodik.

A mentésben az olasz parti őrség legalább hét hajója, továbbá a norvég tengerészet egyik hajója vesz részt. Olasz hírforrások azt jelentették, hogy a mentés délután még tartott. Ezzel egy időben az olasz rendőrség bejelentette, hogy őrizetbe vettek több egyiptomi állampolgárt, akiket embercsempészettel vádolnak. A vád szerint a hat egyiptomi több tucat menekültet egy halászhajó rakterébe zárt be, és csak nagyobb pénzösszeg kifizetése után engedték ki őket.

A 24 és 42 év közötti embercsempészek Egyiptomból indultak útnak a hét elején, több mint négyszáz bevándorlóval egy hajó fedélzetén. A migránsoktól fejenként több mint 1700 eurót (mintegy félmillió forintot) követeltek azért, hogy eljuttassák őket Olaszországba.