Több mint egyszerű szavazógép: Győrffy "50 millió" Balázs a cég embere

Ilyen egy korszerű fideszes politikus, mentes minden ideológiától, viszont megfeledkezik évi 50 millióról.

Győrffy Balázst a Fidesz másodvonalához szokás sorolni, de mégis nagyobb jelentőséggel bír, mint a parlamenti szavazógép többi fogaskereke. Ugyan a politikus jószerével csak akkor tűnik fel, amikor a magyar termőföld kérdése hangsúlyosabb szerepet tölt be a közéletben, viszont ha reflektorfénybe kerül, általában tarolni szokott. (Bár a végzettsége nem ezt feltételezi, hiszen közgazdász, nem pedig agrárszakember).

Korszerűen

Győrffynek nincsen se pártállami (pl.: Kövér László), sem pedig Soros György-féle liberális (pl.: Orbán Viktor) múltja, az 1979. április 21-én, Pápán született politikus már egy korszerű fideszes - mindenféle ideológiától mentesen, pusztán az anyagi gyarapodást megcélozva.

Első munkahelye a Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Hivatal volt (tudják, most megy a harc az EU-s pénzeket kezelő MVH-ért a másik két fideszes földesúr, Lázár János és Fazekas Sándor között), ahol 2006-ig dolgozott, akkor Nemesgörzsöny független polgármesterének választották meg. Négy évvel később már a Fidesz színeiben nyeri el a településvezetői címét, sőt parlamenti mandátumhoz is jut a párt veszprémi listájáról. A Győrffy Balázsban rejlő potenciát jelzi, a Fidesz 2014-ben már nem kockáztatott - felkerült az országos listára, így további négy évet kapott a magyar vidék átformálására.

Pózolj a parlamentben! (fotó: MTI - Máthé Zoltán)

Nem élt vissza a bizalommal

A közgazdász azontúl, hogy a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) országos elnökségének a tagja lett, 2013. március 28-tól a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökének is vallhatja magát. Emellett persze az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának is tagja 2010 óta.

Ennek megfelelően nemcsak a magyar föld kijátszását intézményesítő Földforgalmi törvény megalkotásában volt része, de a második Orbán-kormány botrányos földbérleti kiírásának levezénylésében is szerepet játszott - sőt, 2012-ben azzal került a címlapokra, hogy a honatya rokkantnyugdíjas édesapja egy nagyacsádi szántó földbérleti jogát nyerte el 20 évre (egyébként ez volt az a földosztás, amely megalapozta a Mészáros-birodalmat is).

Győrffy Balázs kiteljesedése azonban a harmadik Orbán-kormány idejére datálható.

Emlékezetes(?), 2014 nyarán a komoly mezőgazdasági érdekeltségekkel és kormányzati szerepkörrel is rendelkező Lázár-Fazekas-Győrffy trió bejelentette, hogy ezentúl az 1.200 hektár fölötti gazdaságok nem részesülhetnek területalapú támogatásokban. Ezekkel a pénzekkel (2014-ben mintegy 20 milliárd forint), s további nemzeti forrásokkal hat év alatt 212 milliárd pluszforrást nyújtanak az állattartóknak, ez az eddigi állattenyésztési támogatások megduplázását jelentette. Ezzel az állattenyésztés fejlesztése a kormány programjának középpontjába került.     

Pózolj földesurakkal! (Fotó: MTI - Illyés Tibor)

Persze volt nagy üdvrivalgás, az Orbán-kormány szembeszállt az oligarchákkal, és a családi gazdálkodók irányába fordult. Sajnálatos módon kevesen láttak a folyamat hátterébe, csakúgy mint a Földforgalmi törvény alkalmával, ugyanis a magyar haszonállat-tartás bizony oligarcha-kézben van; ennek megfelelően a Csányi Sándor OTP Bank elnök, MLSZ vezér érdekeltségébe tartozó Bonafarm-cégcsoport az új szisztémával több pénzhez jutott, mint amennyit elbukott a területalapú támogatás elvesztésével.

Lex Simicska

A legenda szerint Győrffy Balázs a szellemi atyja a tavalyi földárveréseknek.

Most idő- és helyhiány miatt nem megyünk bele (újra...) a földrablás hátterébe, de egy pillanatra megállunk a Lex Simicskánál - mert ez is annyira jól példázza a korszerű, ideológia-mentes Fideszt.

Mint ismert, 2001 nyarán az első Orbán-kormány belekezdett a 12 nagy állami gazdaság privatizálásába, ezzel megágyazva az olyan zöldbáróknak (politikai beállítottságtól függetlenül), mint Simicska Lajos, Nyerges Zsolt, Leisztinger Tamás vagy épp Csányi Sándor (továbbra sem a színész). A természeti erőforráshoz jóval a piaci ár alatt jutottak hozzá a kiválasztottak, és a következő másfél évtizedben ez nem is zavart senkit. Egészen 2015 végéig.

A magyar közállapotokat jól jelzi, hogy két kollégiumi szobatárs veszekedése kihatással volt a teljes magyar gazdaságra; miután a Simicska-érdekeltségébe (Mezort Zrt.) tartozó földeket piacra dobta a magyar állam, az új földesurak érdekében meg kellett emelni a földet terhelő bérleti díjakat is. A fideszes bandaháborúba Győrffy igyekezett bevonni a magyar parlamentet is (a szokásos zsarolással: aki nincs velünk, az az oligarchákkal van), és a görcsölést végül siker koronázta – a közgazdász hősünk a frissen megvásárolt földjein is megemelheti a bérleti díjat, növelve a saját bevételét.

Pózolj a miniszterelnökkel! (Fotó: MTI - Illyés Tibor)

Ötvenmillió

A 2015-ös vagyonnyilatkozatából kiderül, hogy tizenöt(!) ingatlana van (11 szántóval), miközben 261,6 millió forinttal tartozik különböző pénzintézeteknek.

Azonban a Blikk által felkért pénzügyi szakértők szerint a bevallott jövedelméből nem tudná fizetni a törlesztőrészleteit. Pénteken ezért csodatévő képviselőként mutatták be a nagyközönség felé.

Győrffy azonban nem csodatevő, pusztán csak rendszer kiszolgálója-kedvezményezettje: az RTL Klub Házon kívül című műsorában már arról beszélt, családi gazdaságból van még bevétele, körülbelül évi 50 millió forint, azt kell majd „átcsoportosítania ide", hogy tudja majd fizetni a törlesztőrészletet. Csakhogy ez a gazdaságból származó bevétel egyáltalán nem szerepel a politikus vagyonnyilatkozatában. Bár megígérte, a január 31-ig leadandó, legfrissebb vagyonnyilatkozatában már szerepelni fog, végül mégsem szerepelt.

A győzhetetlenek

Ezeket a korszerű fideszeseket kiszakítani a nemzetgazdaság testéből egyelőre több mint lehetetlen feladatnak tűnik (jó példa erre Farkas Sándor esete is); beton biztosabb ez a védelem, mint a Denver Broncos védőfala, és valószínűleg még az irányítója is jobb, mint Payton Manning. S ez nagyon rossz hír.