Többeket őrizetbe vettek, amiért egy jachtról fellőtt tűzijáték erdőtüzet okozott Görögországban

Többeket őrizetbe vettek, amiért egy jachtról fellőtt tűzijáték erdőtüzet okozott Görögországban

A kialakult tűz a szigeten található egyetlen fenyőerdőt lobbantotta lángra, a polgármester a felelősöknek szigorú büntetést ígért, ami akár 20 évi börtönt és 200 ezer eurót is jelenthet.

A görög hatóságok őrizetbe vették szombaton egy jacht 13 utasát, miután a Hidra szigete mellett horgonyzó hajóról fellőtt tűzijáték lángra lobbantotta a sziget egyetlen fenyőerdejét - számol be az MTI.

A tájékoztatás szerint a jachtozó gyanúsítottak először megpróbálták maguk eloltani a tüzet, majd kihívták a tűzoltókat és elmenekültek a helyszínről.

A kialakult lángokat szombat estére sikerült megfékezniük a kiérkezett tűzoltóknak.

A sziget polgármestere megdöbbentőnek nevezte a szerencsétlen tűzesetet, és a felelősök szigorú megbüntetését ígérte.

Görögország nemrég ismét szigorított a gyújtogatás miatt kiszabható büntetési tételeken:

eszerint az elkövetők akár 20 évi börtönbüntetést és 200 ezer euró (csaknem 80 millió forint) bírságot kaphatnak.

A meteorológiai szolgálat szerint a mediterrán országban idén nyáron kivételesen korán kezdődött a forró, száraz, szeles időjárás, és máris több erdőtűz keletkezett: felcsaptak a lángok a többi között a Peloponnészosz-félszigeten, valamint Ándrosz és Szalamina szigetén is. Azt is közölték, hogy a hőség már több halálos áldozatot követelt az idén.

Ismeretes, szakértők korábban már figyelmeztettek arra, hogy a rendszerint májusban kezdődő erdőtűzszezon idén a klímaváltozás hatása miatt korábban érkezik. Már az elmúlt hónapokban is óriási földterületek perzselődtek fel erdőtüzek és viharok nyomán szerte Görögországban.

(Címlapkép: Erdőtüzet olt egy tűzoltó Athén déli elővárosában, Koropiban 2024. június 19-én. MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz)