Többen lelépnének Simicska médiájából

Néhány újságíró és szerkesztő felmondásra készül a Magyar Nemzetnél és a Hír Tv-nél, miután a tulajdonos, Simicska Lajos ügynökvádat fogalmazott meg Orbán Viktorral szemben.

A lapnak az ott dolgozó munkatársak azt mondták, vasárnap este mindkét szerkesztőségre döbbent csönd telepedett, amikor megjelent az interjú. Egyikük úgy fogalmazott: akkor nyilvánvalóvá vált, hogy Liszkay Gáborék igazat mondtak, amikor lelkiismereti okokra hivatkozva felálltak, mert Simicska Lajos a miniszterelnökkel szembeni támadásra kérte-utasította őket. (Ezt egyébként Simicska Lajos a felmondások napján, február 6-án több helyen is cáfolta.)
 
A Népszabadság forrásaira hivatkozva azt írta, a Magyar Nemzetnél és a Hír Tv-nél dolgozók túlnyomó többsége elkötelezett jobboldali gondolkodású, s nyíltan vállalja, hogy a Fidesz szavazója, ezért számukra komoly lelkiismereti problémát jelent, hogy a tulajdonos nyíltan támadja Orbán Viktort, s ezt mindkét médium a vezető hírek között tálalja. A szerkesztőségekben egymás közt már elismeréssel beszélnek azokról, akik Simicska irányváltása miatt eddig önként távoztak.
 
A sor egyre hosszabb: Liszkay Gáborral együtt mondott fel Csermely Péter, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese, Élő Gábor, az Mno.hu vezetője, Szikszai Péter, a Hír Tv vezérigazgató-helyettese és Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője. Velük együtt távozott Szerető Szabolcs, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese is, ő azonban visszakozott, mert szerinte megtévesztették.
 
Azóta több középvezető és ismert újságíró is felmondott: Kovács Andrea, a Hír Tv műsorvezetője, Mentes Katalin, a Híradó főszerkesztője, a Célpont négyfős riporteri stábja, Villányi Károly, a Magyar Nemzet lapszerkesztője, Vass István Zoltán, a Lánchíd Rádió műsorvezetője.

Azt remélték, Lajos lecsillapodik

A Hír Tv egyik munkatársa azt mondta, Simicska február 6-i ámokfutása után azt remélték, hogy „Lajos egy idő után lecsillapodik, elnézést kér Orbántól”, s ezzel konszolidálódik kettejük, s ezáltal a Fidesz és a Simicska-médiabirodalom viszonya. „A vasárnapi nyilatkozat után azonban már látható, ez hiú ábránd volt” – mondta a lap informátora, aki szerint a médiacsoport több munkatársa már felvette a telefont, hogy van-e hely a március 15-ével induló állami hírcsatornánál, a Magyar Rádiónál vagy akár Széles Gábor médiacégeinél, a Magyar Hírlapnál és az Echo Tv-nél.
 
A mandineres interjú miatt ma benyújtotta felmondását a Music FM hírigazgatója, Pető Zoltán is. A Pestisracok.hu információi szerint a Simicska–Nyerges-féle üzleti körhöz tartozó Music FM eddigi hírigazgatójának szintén a miniszterelnökkel szembeni ügynökvád jelentette az utolsó cseppet a pohárban.