Tőkekorlátozásról és a bankok zárva tartásáról dönthetnek

A görög kormány a betétkiáramlás megfékezésére tőkekorlátozás bevezetéséről és a bankok hétfői zárva tartásáról dönthet vasárnap éjszaka.

A Reuters hírügynökséget pedig egy vezető görög banki forrás arról tájékoztatta röviddel korábban, hogy - közép-európai idő szerint 16 órára - összehívták a görög pénzügyi stabilitási bizottságot, amelynek a miniszterelnök, annak helyettese, a jegybank vezetője és egyebek között a bankszövetség elnöke a tagja. Arról, hogy mi lesz a megbeszélés napirendje, a banki forrás nem tudott közelebbit.  
    
A görög központi bank adatai szerint januártól májusig 29,4 milliárd euró bankbetétet számoltak fel, így a betétek összege 128 milliárd euróra esett.
     
A BBC vasárnap délelőtti értesülése szerint az euróövezeti jegybank (EKB) várhatóan beszünteti a görög bankok likviditási támogatását. Az EKB igazgatótanácsa vasárnap ülésezik a tervek szerint.
    
Az EKB eddig vészhelyzeti likviditási mechanizmusából (ELA) pótolta napi rendszerességgel a görög bankokból a betétesek által kivont likviditást, gyakorlatilag életben tartva a görög bankrendszert.