Történelmet író írek: meghódítja Európát a Dundalk FC

Ciarán Kilduff, a még csak nem is ír válogatott Dundalk-csatár két mozdulattal eurómilliomossá tette a negyvenezres ír kisváros, Dundalk fociklubját.

Bár az ír lapok kiemelik a megkeresett hihetetlen pénzösszegeket is, (több, mint kétmillió eurót ért ez a két forduló alatti négy pont, így a csapat többet keresett, mintha 2030-ig minden idényben megnyernék az összes bajnokságot), az ír futballnak mégis a történelmi tett a fontos: a rögbi és a gaelic futball (kelta futball) országában először jutott egy európai futballt (soccer) játszó csapat bármelyik európai kupa csoportkörébe és először szerzett pontot. A Lillywhites, vagyis liliomfehérek becenevű csapat korábban ugyan 11-szer nyert bajnokságot a nem túl nívós ír bajnokságban, komoly szinten európai kupákban csak a selejtezőkig jutottak, bár ez igaz a többi ír klubra is, legyen az a Shamrock Rovers, vagy a Bohemians, akik szintén relatív sok bajnokságot nyertek.
 

Mivel a kelta foci és a rögbi toronymagasan veri népszerűségben az európai focit a szigeten, az ír válogatott sem hagyományosan az, amelyik versenyben lenne Európában a legjobban között. Az idei EB-re is kijutottak a zöld-fehérek, de a magyar válogatotthoz hasonlóan a nyolcaddöntőben kiestek, igaz, legalább szurkolóik parádés viselkedése és a magyar tévé riporterének az élő adásban magasba emelése emlékezetes maradt.

 

EB2016- Mohay Bence az Ír szurkolók fogságában

elrabolták a zöldek :D


 

A Dundalk FC, a negyvenezres észak-írországi (nem Észak-Írország, mint brit megszállás alatt álló kamuállam, hanem az Ír Köztársaság legészakkeletibb része) kisváros csapata viszont nem csak megnyerte a bajnokságot az elmúlt két évben, idén kiütötték a magyar kupacsapatok nem épp gyenge mumusát, a belorusz BATE Boriszovot, majd a Legia Varsó ellen kis híján a Bajnokok Ligájába is bekerültek. Mivel ez nem sikerült, első ír csapatként az EL csoportkörében Hollandiában európai szinten is magas színvonalú meccsen döntetleneztek az AZ Alkmaarral, emberhátrányban a 89. percben kiegyenlítve.

AZ Alkmaar 1 v 1 Dundalk FC AFAS Stadion 15th September 2016

30 degrees. Europa League group stage Matchday 1. 10-men Dundalk. 0-1 behind. 89 minutes depleted. Then this happened...(Dundalk wearing the white jerseys).


 

A következő meccsen a Maccabi Tel-Avivot tüntető Dundalk-szurkolók várták palesztin zászlókkal és Izrael-ellenes feliratokkal, majd a meccsen (a csapat EL-meccseire szolgáló ideiglenes otthonban, a dublini Tallaght-stadionban) a születésnapos Ciarán Kilduff góljával elérték a csúcsot és történelmet írtak: megszerezték az első ír győzelmet az európai ligák tétmeccsein.

Дандолк - Маккаби Тель-Авив (Обзор матча) "MyFootball.ws" от MyFootball.ws - Футбол онлайн на Rutube.

A bajnokságban sem megy rosszul a Dundalknak, jelenleg négy pont előnnyel vezetnek az évek óta rivális dél-írországi Cork City előtt, pénteken a Shamrock otthonában (amely szintén a már említett dublini Tallaght) győztek simán 3-0-ra, előtte pedig a talán a bajnokságot eldöntő rangadón a Corkot győzték le 2-1-re. a második gól, amelyet Daryl Horgan szerzett, valószínűleg Európa bármely stadionjában megállná a helyét.

 

Daryl Horgan's goal for Dundalk vs Cork City 11/10/2016

36 mins. Horgan collects the ball in his own half and beats the first man on the centre circle at speed. He continues the run to the edge of the City area and hits a powerful right-footed shot high past McNulty, the strength of the shot beating the stand-in keeper.

 

A kupadöntőbe szintén bejutottak, ahol a hipermodern dublini stadionban szintén a Cork lesz az ellenfél (a kupadöntő Írországban az angol F.A. Kupához hasonlóan egyfajta népünnepély), csütörtökön pedig az európai elitbe tartozó szentpétervári Zenit érkezik Dublinba, ahol tovább írnák a történelmet és az ír kisváros csapatát tovább repítenék még az EL-csoportkörből is. 
 

Erre pedig minden esély adva van.