Törvényellenes a Jobbik képviselőjének zentai irodája?

A szerbiai államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium rendkívüli felügyelőségi vizsgálata során megállapította, hogy Zenta községben a Jobbik Magyarországért Mozgalom politikai párt tevékenységet folytat.

Amint azt Kori Udovički kabinetjéből a lap megtudta: a szerbiai előírások szerint külföldi politikai pártok nem tevékenykedhetnek az ország területén.

Az államigazgatási felügyelőség azt is megállapította, hogy Szerbiában nincs ilyen nevű szervezet az országos nyilvántartásban, ezért az illetékes szervek megtették az első lépéseket a szabálysértési eljárás megindítására.

„Mivel a politikai párt szimbólumainak és vizuális identitásának használata a párt nevében végzett tevékenységnek minősül, mint az a Jobbik Magyarországért Mozgalom esetében fennáll, az államigazgatási minisztérium tájékoztatta a belügyi szerveket és az ügyészséget, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket"

– közölték az illetékes tárcában.

A szerb kormány a törvénnyel összhangban továbbra is megtesz minden szükséges lépést annak érdekében, hogy gondoskodjon a stabilitásról és a nemzetek közötti jó viszony, valamint Szerbia területi integritásának megőrzéséről, olvasható a minisztériumi közleményben.

Mint arról hírt adtunk: október végén nyílt meg Zentán Szávay Istvánnak, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnökének és országgyűlési képviselőjének a irodája. Az irodanyitásra korábban több szerbiai párt és közéleti szereplő is reagált.