Törzsi vezetők szabadítottak ki több afgán túszt

Az éjszaka folyamán lezajlott tárgyalásokon a törzsi vezetőknek a 25-ből 23 fogoly szabadságát sikerült kiküzdeniük, de remélhetőleg hamarosan a maradék két túszt is elengedik - mondta a szóvivő.

A tálibok kedden 48 túszt ejtettek a harcok dúlta Hilmend tartomány Geresk körzetében, de jelentős részüket röviddel később elengedték.

A tálib felkelők az elmúlt hónapokban számos túszejtő akciót hajtottak végre, és több foglyukat még a helyszínen vagy pár nappal később kivégezték.

A felkelők által alkalmazott "szörnyűséges gyakorlatot" az ENSZ elítélte. A tálibok elsődleges célpontjai a helyi kormányzat, a biztonsági erők és a nemzetközi szervezetek alkalmazottai.

A szélsőségesek május végén és június elején Kunduz tartományban két túszejtő akció során több busz és személygépkocsi utasait hurcolták magukkal, tizenkét embert pedig még a helyszínen agyonlőttek.

A túszok közül legalább nyolcan még mindig a tálibok fogságában raboskodnak. A felkelők június elején Gazni tartományban elrabolták az afgán biztonsági erők tizenkét tagját, akiknek holttestére napokkal később találtak rá.