Tovább dagad az államapparátus: Egyre több az éhes száj

Ön is pénzzel tömné be őket?

Bár miniszterből tényleg kevesebb lett, mint az "elmúltnyolcév" balliberális kormányai idején, államtitkárokkal és helyettes államtitkárokkal Dunát lehetne rekeszteni.

A két legnépszerűbb kormányközeli szakma

A Magyar Nemzet összeállítása szerint csak az Emberi Erőforrások Minisztériuma három új helyettes államtitkárt készül csatasorba állítani (amellett, hogy egyet felmentettek tisztségéből), ezzel a korábbi 18-ról 20-ra emelkedik az ebben a munkakörben dolgozók száma. Államtitkárból ők 10-et foglalkoztatnak.

A Lázár János által vezetett Miniszterelnökségnél 8 államtitkár és 19 helyettes államtitkár lopja a... napot, míg a Nemzetgazdasági Minisztériumban 7 államtitkárral és 17 helyettes államtitkár tevékenykedik a haza üdvéért.

A többi tárcánál összesen 30 államtitkár és 50 helyettes államtitkár serénykedik azon, hogy sikerre vigyék a nemzeti együttműködés rendszerét.

Ha a helytettes államtitkárokat is a kormányapparátushoz számoljuk, akkor jelenleg 173 fővel dolgozik a harmadik Orbán-kabinet, ez pedig több mint duplája a Bajnai-kormány egykori apparátusának (85 fő).

Biztosokból sincs hiány

A helyettes államtitkárok garmadája mellett rengeteg különféle biztos vagy megbízott sürgölődik az államvezetés környékén:

miniszteri biztosból jelenleg 65, miniszterelnöki megbízottból 14, kormánybiztosból 15 sündörög a húsosfazék körül.

A kormányzati vízfej dagadásával természetesen a csinovnyikokra fordított összeg is nő. Egy évvel ezelőtt a felső vezetők fizetése - a miniszteri biztosokkal együtt - sajtóbeszámolók szerint éves szinten 2,4 milliárd forint körüli összeget emésztett föl.

A tengernyi helyettes államtitkár nagyjából 700–900 ezer forint között kereshet havonta, amihez járhat egyéb juttatás, például napidíj, hivatali lakás, személyes autóhasználat, de akár ruhapénz is.

Valakinek bejött ez a tél is! Például a Lakitelek Népfőiskola miniszteri biztosának

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető Miniszter utasítása szerint 2017. január 1-től 2017. június 30-ig Kandra Ildikó tovább folytathatja megkezdett munkáját, mint „a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciójával és fejlesztésével összefüggő ügyekért" felelős miniszteri biztos.A kipróbált fideszes (12 évet húzott le a frakció mellett) feladata többek között a Lakitelek Népfőiskola fejlesztésére szánt hazai és külföldi források felhasználásának felügyelete.