Trehány ügyvéd miatt paterolták haza a kanadai cigányokat

Az ügyvéd szakmai hibák sokaságát követte el. A perekre nem készült fel, így hazaküldhették a romákat.

Elismerte szakmai felkészületlenségét az a kanadai ügyvéd, aki több száz magyar cigányt képviselt a kitoloncolási perekben. Miatta küldték őket haza a hatóságok - írja a borsonline.hu.

A lap információi szerint három éven keresztül védte a kanadai bevándorlási hivatal ellen a magyar romákat a meglehetősen hanyag Viktor Hohots, nem meglepő módon a perek nagy részét elveszítette. Az ügyvédre több kitoloncolt roma is panaszt tett. Azt állítják, hogy az ügyvéd lustasága miatt veszítették el a pert.

Hohotsot hétfőn hallgatta meg a kanadai ügyvédi kamara. Az ügyvéd elismerte, hogy szak­mailag hibát követett el, miután egyrészt nem tudott rendesen felkészülni a perekre és nem ismerte az ügy részleteit, ráadásul a védencei érdekeit sem képviselte megfelelően.

Romák százai ugyanis most azt remélik, hogy ügyüket újratárgyalják. A romákat ebben az ügyben képviselő ügyvéd, Andrew Brouwer szerint óriási meglepetés volt Hohots elismerése, amely alapján mindenben a panaszosoknak volt igaza, vagyis joggal reménykedhetnek az újratárgyalásban.

Ugyanakkor – ahogy rávilágított a menekültekkel foglalkozó Mary Jo Leddy – sok száz romának ez az ügy már túl késő. Őket már évekkel ezelőtt kitoloncolták Kanadából, és sokan közülük nem maradtak Magyarországon, hanem jelenleg is Európában vándorolna.