A "trianoni szerződés napja" lett június 4-e Romániában

A "trianoni szerződés napja" lett június 4-e Romániában

Megszavazta a bukaresti képviselőház szerdán azt a törvénytervezetet, amely a "trianoni szerződés napjává" nyilvánítja június 4-ét Romániában.

A jogszabály szerint ezen a napon a történelmi esemény jelentőségét népszerűsítő rendezvényeket tartanak, és országszerte kitűzik a nemzeti lobogót.

A tervezet képviselőházi vitája során Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke úgy értékelte:

teljesen haszontalan törvényről van szó, napirendre tűzése pedig része a magyarellenes versengésnek, amelyet három hete indított az államfő.

A Trianon-törvényt 235 szavazattal 21 ellenében és 25 tartózkodás mellett szavazta meg a bukaresti képviselőház, hatályba lépéséhez pedig már csak az államfő aláírására van szükség.

De nem csak ők ünnepelnek: a Fidesz-kormány 2010-ben nyilvánította június 4-ét a Nemzeti összetartozás napjává, ami egy kicsavart gondolatmenettel inkább a magyarság megmaradását ünnepli, mintsem az 1920. június 4-i trianoni békediktátumot gyászolná. Persze ez is komoly fejlődés ahhoz képest, hogy Orbán Viktor és a Fidesz 1990-ben liberális pártként még tiltakozva vonult ki az Országgyűlésből június 4-én.

"ELNÖK: Tisztelt Képviselőtársaim! Több oldalról fordultak hozzám képviselőtársaim, hogy a mai napon emlékezzünk meg a számunkra oly tragikus trianoni béke 70. évfordulójáról egyperces néma felállással. Kérem képviselőtársaimat, álljunk fel! (Egyperces néma felállás, a FIDESZ képviselői kivonulnak.) Köszönöm szépen."

- áll a parlamenti jegyzőkönyvben.