Trianon helyett holokauszt-megemlékezés

Nemzetünk gyásznapján egy veszprémi gimnázium egyik osztályában Trianon helyett holokauszt-megemlékezést tartottak.

Mint írják, a gimnázium egyik osztályában június 4-én, Trianon gyásznapján az intézmény vezetősége nem tartotta fontosnak, hogy egy félreértelmezhető faliújságon kívül más módját is megadja a megemlékezésnek, hogy a diákok tudatosíthassák magukban Trianon hazánkra gyakorolt következményeit - írják. 
 
Mint a cikkből kiderül, iskolai Trianon-megemlékezés, vagy csupán egy egyszerű iskolarádiós műsor helyett ugyanis holokausztról szóló kötelező órai program és kiállítás látogatás volt az iskola egyik osztályában.
 
A program keretében a diákok megismerték a holokauszt történetét, szituációs feladatok "segítségével kellett magát beleképzelniük magukat a kitelepített zsidók helyzetébe". 
A diákokat először egymásnak háttal körbe ültették, a homlokukra mindenféle jelet ragasztottak, amik alapján később csoportokba kellett rendeződniük. Akik nem kaptak semmit, azoknak külön kellett állniuk, és a tanárnő arról kérdezte őket, mit éreztek, hogy nem mehettek egyik csoportba sem. Ezzel bemutatva, hogyan érezhették magukat a zsidók a gettósítások alatt.
Ez persze még semmi, tartogattak még néhány feladatot a diákságnak:
Egy másikban párokba osztották a diákokat: egyiküknek el kellett játszania, hogy zsidó, miközben Dávid-csillag viselésére ösztökélték. Neki el kellett hívnia barátját kikapcsolódni, de a másiknak megtiltották a szülei, hogy zsidókkal barátkozzon. A feladatok között még szerepelt olyan, hogy egy családi vitán arról kellett dönteniük, elbújtassák-e a zsidó menekültet, vagy éppen kitelepítés előtt álló zsidó család helyébe kellett a diákoknak magukat képzelni, valamint bőröndöket pakoltattak velük, hogy válogassák össze, mit vinnének magukkal.
A szituációs játék mellett volt filmvetítés, illetve - hogy teljes legyen a bizarr szürrealitás:
el kellett játszaniuk egy zsidó kisgyermek rémálmát, a végén pedig zsidó rituálénak megfelelően köveket helyeztettek el velük egy égő mécses köré. 
A Deres.tv által leközölt olvasói levél tartalma szerint, "aki ettől viszolygott, az természetesen utána megkapta a jól megszokott, jogtalan kritikát". 
 
Természetesen kerestük - egyelőre sikertelenül - az iskolát is, hogy meg tudják-e erősíteni a levélben írtakat. Válaszukat természetesen közöljük.