Trump sokkolja a világot

John Kerry a CBS televíziónak nyilatkozva hangoztatta: "Bárhová megyek, bármelyik vezetővel találkozom, mindenki mindenütt azt kérdezi, hogy

mi történik Amerikában? Nem hisznek a szemüknek.

Azt hiszem, korrekten fogalmazok, ha azt mondom: sokkolja őket" - mondta Kerry.    

Az amerikai diplomácia irányítója az elmúlt napokban Moszkvában és Brüsszelben járt, és állítása szerint a külföldi vezető politikusokat a republikánus párt elnökjelölt-aspiránsainak vitái és állásfoglalásai képesztik el. Ezzel összefüggésben idézte a milliárdos üzletemberből politikussá lett Donald Trump kijelentéseit, amelyek szerint átmenetileg meg kellene tiltani muszlim vallású emberek beutazását az Egyesült Államokba. Idézte Ted Cruz texasi szenátort is, aki a brüsszeli merényletek után azt javasolta, hogy az Egyesült Államokban a muszlimok lakta negyedekben megerősített járőrszolgálatra lenne szükség "a muszlimok radikalizálódásának megelőzése érdekében".    

Kerry szerint ez a retorika külföldön megingatja az Egyesült Államokba vetett hitet és bizalmat, "kínos az egész ország számára".  Obama elnök hétfő este egy újságíróknak rendezett díszvacsorán azt mondta: "Nem mintha a világban másutt nem fordulna elő, hogy politikusok őrültségeket beszélnek, csakhogy az Egyesült Államokról azt gondolják, hogy ez nem az az ország, ahol teljesen őrülten is lehet politizálni".

A két politikus nyilatkozatai persze szintén a kampány részét képezik. A demokrata kormányzat prominensei nyilván abban érdekeltek, hogy a következő elnök is az ő pártjukból kerüljön ki, így igyekeznek minél vállalhatatlanabbnak láttatni a republikánus jelölteket, elsősorban Donald Trumpot. Kerry nem nevezett meg egyetlen konkrét uniós, vagy orosz politikust, akik szörnyűlködnek a jobboldali apsiránsok kijelentésein, taktikusan általánosságokban fogalmazott. Így nem kérhető számon szavainak valóságtartalma, amelyeknek ugyanakkor komoly súlyt ad, hogy ő a külügyminiszter.