TTIP: az ExxonMobil már 2013-ban ígéretet kapott az Európai Bizottságtól

A brit The Guardian egy 2013 októberében megtartott titkos találkozó feljegyzéseihez jutott hozzá, amelyen Karel de Gucht, az Európai Bizottság (EB) akkori kereskedelmi biztosa, Claes Bengtsson, a kereskedelmi kabinet tagja, rajtuk kívül az ExxonMobil amerikai és európai régiójának egy-egy képviselője, valamint két beazonosítatlan személy vett részt.

[fb_pages_codes:econation]

A megszerzett dokumentumok szerint az EB kereskedelmi biztosa arról biztosította a világ hat legnagyobb energetikai cégének egyikét, az amerikai központú ExxonMobil-t, hogy olyan kereskedelmi szerződés készül, amely az Egyesült Államok segítségével eltávolítja azokat a nem vámjellegű kereskedelmi akadályokat, amelyek eddig akadályozták a cég piacszerzését Afrikában és Dél-Amerikában (főleg a rétegrepesztéses-technológiát exportálnák).

Az Exxon számára a TTIP két geopolitikai szempontból kívánatos. Egyrészt a multi rátenné a kezét az Egyesült Államokból az Európai Unióba irányuló cseppfolyós gáz (LNG) kereskedelemre, másrészt a kontinens országok kereskedelmi szerződésein keresztül részesedést vásárolna Afrikában, Oroszországban és Dél-Amerikában.

"TTIP talán nagyobb jelentőséggel fog bírni precedensként a harmadik országok között, mint a (fennálló) kétoldalú kereskedelmi és beruházási egyezmények"

olvasható a feljegyzésekben.

"Úgy gondoljuk, hogy a harmadik országokra vonatkozó részek az energiaszektor érdekeit szolgálják, különösen az olyan globálisan aktív társaságok szempontjából, mint a Shell vagy az ExxonMobil"

- foglalták össze a tárgyalók.

Vajon bejön a számításuk?