Tűzifa, élelem vagy gyógyszer? Húsba vágó kérdések a dübörgő Magyarországon

A háztartások több, mint hetven százalékában hiányzik a váratlan kiadások fedezete.

A napilap értesülései szerint 25-ről 50 százalékra emelik az öt év alatti gyermekek számára adható antibiotikumok támogatását, mivel ma gyakran előfordul, hogy a mélyszegénységben élő családok nem váltják ki a felírt gyógyszert. A lap megkérdezte Király Gábort, a Gyermekétkeztetési Alapítvány elnökét is, aki azt mondta:

a magyar családok hét százaléka az élelem vagy a tűzifa vásárlása miatt nem veszi meg a gyógyszert gyermekének. Szerinte még előfordul, hogy egy gyermek azért hal meg, mert pénzhiány miatt nem váltják ki gyógyszereit.

Tragikus, hogy az idei télen is egyre többen fagynak halálra. A magyarok mintegy 28,2%-át fenyegette a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázata 2014-ben, a 18 év alattiaknak azonban 36,1%-a volt érintett, mivel ennek a korosztálynak a nagyrésze eltartott, az ő veszélyeztetettségük a család életkörülményeitől függ. Ha a 18–24 éveseket nézzük, őket 33,5%-ban fenyegeti ugyanez a nehézség. 2014-ben minden második egyszülős család ki volt téve a szegénységnek vagy a kirekesztődésnek.

A háztartások több, mint hetven százalékában hiányzik a váratlan kiadások fedezete.