Erre költ 5 milliárd forintot a magyar kormány Ugandában

Erre költ 5 milliárd forintot a magyar kormány Ugandában

Pályázaton osztják a magyar adófizetők pénzét az egyik legkorruptabb országban.

Védelmi célú elemzőközpont, biometrikus személyazonosító rendszer és turizmusfejlesztés. A Külügyminisztérium válasza alapján a többi közt ezekre költi a magyar adófizetők pénzét az Orbán-kormány Ugandában, hogy az ottaniak ne jöjjenek el onnan.

A jobbikos Jakab Péter írásbeli kérdésére Magyar Levente államtitkár részben azzal indokolta a támogatást, hogy másfél millió menekült él az afrikai országban. Az 5,1 milliárd forintot épp ezért a szolidaritás jegyében biztosítja a magyar kormány, a pénzből halgazdálkodási fejlesztésekre is jut.

"Magyarország az eddigi legnagyobb, 5,1 milliárd forint értékű külföldi fejlesztési programját valósítja meg Ugandában magyar cégek részvételével, annak érdekében, hogy az ott élők helyben maradását segítsük."

A fejlesztéseket nyílt pályázatok útján kívánják megvalósítani a világ 31. legkorruptabb országában.

A kérdést feltevő Jakab Péter Facebook-posztjában arra emlékeztet: pont az Orbán-kormány vétója miatt nem tud hasonló támogatásokat nyújtani az EU Afrikának:

"Magam is úgy gondolom, fontos, hogy a migrációt még Afrikában megállítsuk, ezért is lett volna örömteli, ha az Európai Uniónak sikerül megállapodást kötnie erről az afrikai országokkal. Nem sikerült, mert az Orbán-kormány az utolsó pillanatban ezt megvétózta." Megállapodás így nem született a migránsok feltartóztatásáról, helyette adunk most 5,1 milliárdot Ugandának."

A jobbikos politikus szerint a saját vétójuk után Orbánék úgy adnak 5 milliárd forintot az afrikai országnak, hogy a magyar SMA-betegek életmentő kezelésére már nem jut pénz.