Tizenkilencedszerre is leszavazta a Fidesz az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát

Összetartanak az "elvtársak".

2011 óta folyamatosan próbálja elérni az ökopárt, hogy a nyilvánosság is megismerhesse az ügynökaktákat, ám ezt a kormánypárti képviselők rendre leszavazzák. A parlament mai ülésén sem volt ez másképp, ezúttal is megakadályozta a Fidesz a 19-edjére benyújtott javaslat tárgysorozatba vételi kérelmét.

Az LMP korábban is azzal érvelt a nyilvánosságra hozatal mellett, hogy a kommunista diktatúra titkaira nem lehet demokráciát építeni. A fideszesek ezt ismét másképp látták, 97-en szavaztak a a tárgysorozatba vétel ellen, a módosító így elbukott.

Nem rakja ki a Fidesz a lebukott besúgót

Napi migránsozós sajtótájékoztatóján a fideszes Zsigó Róbertet kérdezték Szita Károly kaposvári polgármester ügyéről is. Mint arról lapunk is beszámolt, a Magyar Nemzet titkosszolgálati iratokat hozott nyilvánosságra, melyből az derült ki, a magát nemzetinek és polgárinak nevező Fidesz politikusa a Kádár-rendszer „hazafias alapon" beszervezett ügynöke volt, aki munkáját lelkesen végezte és rokonairól is jelentéseket írt.

Voltak azonban olyan kormánypárti politikusok, akiket zavart, hogy Orbán Viktorék a tárgysorozatba vételt támogató szocialistáknál jobban védik a kommunista örökséget. A fideszes Bencsik János, Novák Katalin és Szűcs Lajos tárgyalt volna a javaslatról, ahogy a KDNP-s Süli János is, azonban az ő szavazatuk sem volt elég ahhoz, hogy a kormánypártok ne védjék ismét sikerrel a kommunista besúgókat.

Ismerik a III/III-as ügynököket, de ismét meggátolták az állambiztonsági múlt feltárását

Kedden tárgyalta és utasította el az Országgyűlés Igazságügyi bizottságának kormánypárti többsége az LMP két törvényjavaslatát: az egyikkel a kommunista állambiztonsági múlt, az ügynökakták megismerését szorgalmazták, a másikkal pedig várólistára helyeznék azokat a személyeket, akik 1990 után kapcsolatban álltak valamelyik magyar titkosszolgálattal, és utána kiemelt közbizalmat igénylő tisztséget töltenének be.