Új orosz hajót semmisített meg rakétákkal Ukrajna

Új orosz hajót semmisített meg rakétákkal Ukrajna

Az oroszok által megszállt Krímben iktattak ki egy új hajót az ukránok, miközben a Zaliv hajógyárra mértek csapást.

Az orosz haditengerészet egyik új hajóját sikerült megsemmisítenie Ukrajnának rakétatámadással az orosz megszállás alatt álló Krím félszigeten - közölte vasárnap a Telegramon Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka.

Olescsuk elmondása szerint a Zaliv hajógyárat támadták Kercsben, a félsziget keleti oldalán. A támadás tényéről az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva az orosz sajtó is beszámolt. A Zaliv Kelet-Európa egyik legnagyobb hajógyára, amelyet a nyugati országok az orosz-ukrán háborúban betöltött szerepe miatt büntetőintézkedésekkel sújtottak.

Az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint

15 rakétával támadták a gyárat, melyek közül 13-at megsemmisített a légvédelem.

A hírügynökségi jelentés szerint a haditengerészet új hajója csak megrongálódott.

Olescsuk szerint viszont "megskalpolták" az orosz haditengerészetet, amivel arra utalt, hogy Franciaország SCALP manőverező robotrepülőgépekkel látta el Ukrajnát. A célba vett hajó szerinte a közeli jövőben a Fekete-tengeren állt volna szolgálatba, hogy rakétákat indítson ukrán területek felé.

Ahogy arra az MTI emlékeztet, a Krím félszigetet Oroszország 2014-ben csatolta el Ukrajnától, amit a nemzetközi közösség azóta sem ismer el; Ukrajna deklarált célja a félsziget visszafoglalása.

(Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök Marat Husznullin miniszterelnök-helyettes társaságában megnézi az Ukrajnától elcsatolt Krímet és Oroszországot a Fekete- és az Azovi-tenger között összekötő hidat 2022. december 5-én. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Metzel)