Új választással hűtené le a hőbörgő fideszes képviselőket Siófok polgármestere

Dr. Lengyel Róbert a Facebook-oldalán közzétett posztjában azt írta,

Ne csináljatok Esztergomot Siófokból, mert azt egyszerűen nem érdemlik meg az itt élők. Oszlassuk fel a testületet, mérettessük meg magunkat újra. Lássuk, mire értékeli a város népe a ti eddigi munkátokat és mire az enyémet? No, az a mérvadó, az aztán nem vitatható. Ha alkalmatlan vagyok, mint ahogy azt Adrián (a Fidesz-frakcióvezetője – a szerk.) sugallja, ti pedig kiválóan végzitek a képviselői feladatokat, részetekre nincs kockázata a dolognak: engem elzavarnak az emberek, benneteket pedig örömmel visszaválasztanak.

A siófoki közélet akkor pörgött fel ismét, amikor Lengyel Róbert nyilvánosságra hozta, hogy a városi kézilabdacsapat tulajdonosa egy 15 éven át tartó, s mintegy 3 milliárd forintos kiadást jelentő üzleti ajánlattal kereste meg őket.

Miután a polgármesterben nem találtak partnerre, mondván ő az épületek kivásárlása helyett inkább „a roskadozó óvodákra” fordítaná a pénzt, a fideszes képviselő-testület kicsinyes bosszúnak tűnő lépést tett, és arról szavazott, hogy a polgármester ne kapjon év végi jutalmat - noha a város „kiegyensúlyozott, pénzügyileg stabil, és továbbra is adósságmentes”.

Nyílt levél Siófok lakosságához, a képviselő testület kormánypárti többségéhez! Kedves siófoki polgárok! Az elmúlt...

Posted by Dr. Lengyel Róbert on Tuesday, 29 November 2016

Szabály szerint a városvezető legfeljebb hat havi jövedelmének megfelelő jutalmat kaphat, ami bruttó 3,2 millió forintot jelenthetett volna. Lengyel Róbertnek tavaly még megszavazták a képviselők az összeget, melynek ő egy részét jótékonykodásra fordította.

A jutalommal kapcsolatban végül azt találták ki a fideszes képviselők, hogy a jótékonykodás támadhatatlan köntösébe bújtatva inkább egészítsék azt ki a képviselők decemberi tiszteletdíjaival, és -ha már a sportpénzek kapcsán óvodákkal példálózott a városvezető- az egészet adják oda az óvodáknak. Egyébként hozzátették: biztosak benne, hogy Lengyel Róbert magától is ugyan ezt tette volna.

A polgármester választási javaslatától viszont mintha megrettent volna a Fidesz-frakció. Szajcz Adrián frakcióvezető közleményében úgy reagált, hogy ők nem akadályozzák a polgármester munkáját, sőt alkalmasnak tartják a város vezetésére, és azt sem mondják, hogy nem működnek jól a dolgok. Ezért a Lengyel Róbert által felvetett választások kiírásától inkább eltekintenének, legalábbis megfogalmazásuk szerint „felesleges” lenne. Ebből kiindulva ha a polgármester akarná, akkor sem tudná feloszlatni az önkormányzatot, hiszen a többségben lévő fideszes képviselők nem támogatnák.

Ezzel párhuzamosan a polgármestert támogató civilek december 9-re szimpátiatüntetést jelentettek be.