Újabb és újabb terrorista célpontokat lőtt az izraeli hadsereg

Újabb és újabb terrorista célpontokat lőtt az izraeli hadsereg

Gyerekek is meghaltak egy robbantásban, miközben nem látszik új nyugvópont az izraeli-palesztin konfliktusban.

További több mint kétszázötven terrorista célpontot lőtt az izraeli hadsereg az utóbbi 24 órában - jelentették az izraeli katonai szóvivők vasárnap, a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet elleni háború hatvanötödik napján.

Az MTI beszámolója szerint az elmúlt egy napban az izraeli hadsereg több mint 250 terrorista célpontot és infrastruktúrát támadott a Gázai övezetben. Az övezet északi részén, a Gáza városától nyugatra fekvő Sedzsaia negyedben

rajtaütöttek a Hamász egy katonai bázisán, ahol Kalasnyikov gépkarabélyokat, gránátokat, páncéltörő rakétákat, lőszert és egyéb katonai felszereléseket találtak.

Az övezet déli részén, Hán-Juniszban alagutak lejáratait és más katonai infrastruktúrát semmisítettek meg a levegőből precíziós lövedékekkel, és szintén sok fegyvert találtak egy mecset közelében.

Palesztin jelentések szerint vasárnap reggel több áldozattal is járt, amikor

tízen meghaltak és több tucatnyian megsebesültek Hán-Juniszban egy ház ellen elkövetett robbantásban, a halottak többsége gyerek.

Emellett azt is közölték, hogy tüzérségi lövedékek csapódtak be az Európai Kórház közelében, és több, az övezet középső részén fekvő menekülttábornál, valamint Gáza város keleti részén.

A harcokban jelentősen megrongálódott a Gázai övezet legrégebbi és legnagyobb mecsetje, a Nagy Al-Omari Mecset, a térség egyik legjelentősebb történelmi épülete Gáza városban. Megrepedtek az alapjai, teljesen megsemmisültek a belső csarnokok, de a minaretje sértetlen maradt.

Az izraeli hadsereg közlése szerint

a Hamász terrorista tevékenységre használta a mecsetet, terroristákat és egy alagút lejáratát találták meg benne.

Közben Katar, Egyiptom, Jordánia, Szaúd-Arábia, Törökország és a Palesztin Hatóság külügyminiszterei felszólították az Egyesült Államokat, hogy fokozza az Izraelre gyakorolt nyomást a tűzszünet érdekében. A külügyminiszterek találkozójukon csalódottságukat fejezték ki amiatt, hogy Washington megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali gázai tűzszünetről szóló határozatát.

Újabb száz embert menekítettek ki Oroszországba

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma vasárnap azt közölte, újabb különrepülőgép szállt le Moszkvában a Gázai övezetből evakuált száz emberrel, orosz állampolgárokkal és hozzátartozóikkal. Az Il-76-os repülőgép Egyiptomból érkezett az orosz főváros Domogyedovo repülőterére.

A rendkívüli helyzetek minisztérium tájékoztatása szerint a palesztin-izraeli háborús övezetből oroszokat evakuáló humanitárius misszió kezdete óta eddig 1051 embert, köztük 473 gyermeket menekítettek el Oroszországba.

(Címlapkép: Izraeli légitámadásban megsemmisült épület romjai között kutatnak túlélők után palesztinok a Gázai övezet középső részén fekvő Deir el-Balahban 2023. december 8-án. MTI/EPA/Mohamed Szaber)