Újabb magyar ételért rajonganak Amerikában

A floridai Sarasotában a kürtős kalács a helyiek nagy kedvence.

- Mikor és miért hagyta el Magyarországot?

- 2003-ban végeztem  a Kodolányi János Főiskola Idegenforgalmi és Szálloda szakán. Ebben az évben el is kezdtem egy nemzetközi menedzsment gyakorlatot a Radisson Lido Beach Resortban, Sarasotában.

- Megtalálta számításait? Milyen az élet Sarasotában?

- Sarasotát nagyon megszerettem, hamar a szívemhez nőtt ez a csodálatos kisváros. Sarasota telis-tele van pozitív és barátságos emberekkel, akiknek a város élénk kulturális, művészeti és gasztronómiai életet kínál. Természetesen egy idő után hiányoztak a hazai ízek és illatok, hiába főztem magyarosan, amit a Keszthelyi Vendéglátóipari Szakközépiskolai éveimnek köszönhetek. Voltak azonban olyan dolgok, amiket nem tudtam elérni illetve elkészíteni. 2012-ben megszülettek gyermekeink, Júlia és Bence. Tudtuk Tiborral, a férjemmel, hogy amerikai-magyar gyermekekként nőnek majd fel, így még tudatosabban kell tanítanunk őket gyönyörű nyelvünkre és hagyományainkra, beleértve a gasztronómiai örökségünket.


 
- Honnan jött az ötlet, hogy kürtős kaláccsal foglalkozó vállalkozást indítson?

- 2015-ben elkezdtem keresni a lehetőségeket, mi az, amivel hozzáadhatok a város széles kulináris választékához, ami még nem található itt meg, de magyar tradicionális termék. Amikor Bence fiam életében először végre megkóstolta a kürtős kalácsot, tudtam, hogy nagy kritikus kezébe került ez a finomság - kisfiam már kicsi kora óta erős ‘kritikai’ érzékkel bír -, de gondoltam, a puding próbája az evés, lássuk, mi lesz a véleménye. Csak annyit tudott tele szájjal mondani: “Anya, ez nagyon finom!”

- Ma már több helyi étterem vásárolja Öntől a kürtős kalácsokat. Hamar jött a siker vagy hosszú küzdelem eredménye volt megkedveltetni a helyiekkel az ételt?

- Mivel egy egészen új, itt teljesen ismeretlen terméket terveztem bevezetni a helyi piacra, tudtam, hogy nagy hangsúlyt kell fektetni a marketingre. Ebben Molnár Tímea barátom segít, aki Londonban és az USA-ban tanult és szerzett MBA-t. Alaposan átgondolt és előkészített marketingstratégiával kiváló eredményeket értünk el a kezdetektől, 3 hónap után egyre több helyi lakos ismerte meg a kürtős kalácsainkat és a vásárlókörünk hétről-hétre növekszik.



- Melyik fajta az amerikaiak kedvence?

- Jelenleg a mandulás és fahéjas kürtős kalácsok a helyi vásárlóink kedvencei, de egyre népszerűbbek a sós változatok is.  A hagyományos édes kürtős kalácsok mellett ajánlunk sós változatokat is, amelyek a férjem és kisfiam állandó “unszolására” születtek meg. Hónapokat kísérleteztem a recepttel, amíg végre elégedett voltam a végeredménnyel. Meglepően nagy sikere van a sajtos, napraforgómagos és tökmagos kürtős kalácsainknak. Ízre olyan, mint egyfinom pogácsa, csak kürtős kalács alakja van.

Kiváló sör- és borkorcsolya, ropogtatnivaló, valamint a mini változata tölthető különböző finomságokkal is, mint például lazac-krémsajt, zöldséges quiona saláta, illetve mandulás csirkesaláta. Választékunkat folyamatosan szélesítjük, mivel nagyon nagy az érdeklődés a termékünk iránt. A közelmúltban a sós kürtős kalács menü lett kibővítve sajtos/jalapenos, sajtos/olívás és sajtos/baconös ízeinkkel. Kürtős kalácsainkat különböző európai üzletek, éttermek és teázók forgalmazzák Sarasotában.

- Mit tervez a jövőben? Szeretné bővíteni a vállalkozását és esetleg még több külföldivel megismertetni a magyar ételt?

- Rendszeresen megjelenünk helyi termelői piacokon, vásárokon és egyéb rendezvényeken is. Szeretünk a vásárlókkal kapcsolatba lépni és mesélni a kürtős kalács történelméről, illetve a magyar hagyományokról.
Sarasotában óriási kultúrája van a helyi termelői piacoknak, a lakosság elszántan és hűségesen támogatja a helyi termelőket és rendezvényeiket. Jelenleg egy ipari konyhán van a bázisunk és onnan szállítunk nagykereskedői partnereinknek és sütjük a kiskereskedői rendeléseket is.



Azonban a közeljövőben tervezzük nemcsak a kürtős kalácsot, hanem magát a készítését is megmutatni a vásárlóinknak. Nagy izgalommal készülünk élőben bemutatni vásárlóinknak, hogyan kel életre ez az egyedülállóan különleges, évszázados hagyományokkal rendelkező recept a sütőgépeinkben. Így végre mindenki megtudja majd, miért is van ‘lyuk’ a közepén!

Fotók: Kürtős Inc. - Facebook