Újabb zavargás a Keletinél

Ismét tüntetnek a bevándorlók a Keleti pályaudvarnál - számol be az M1 Híradója.Véleményüket kézjelekkel is kifejezik: Németország említésekor felfelé tartják ujjukat, Magyarország esetén lefelé.

A migránsok mintegy 2-300-an gyűltek össze és hangosan demonstrálnak. A hirado.hu beszámolója szerint a migránsok angolul követelik, hogy "Engedjetek tovább Németországba." Véleményüket kézjelekkel is kifejezik: Németország említésekor felfelé tartják ujjukat, Magyarország esetén lefelé.
 
A tömeg azt kifogásolja, hogy ugyan megvásárolták a vonatjegyeiket Németország irányába, de a rendőrség nem engedi őket továbbmenni.  Az alfahir.hu úgy tudja, a pályaudvar bejáratánál rendőrök állnak és már csak azt engedik be a vonatokhoz, akiknek van személyi igazolványuk, a migránsok nem léphetnek be.
 
A bevándorlók közül többen kevésnek tartják a napi egyszeri étkeztetést, sokaknak nincs pénze, hogy élelmiszert vásároljon magának. A másik nagy probléma a tisztálkodás.

Frissítés: éhségsztrájkba kezdenek a migránsok

A migránsok minden áron be akarnak jutni a pályaudvarra, a rendőrök azonban továbbra is csak a személyi igazolvánnyal rendelkező utasokat engedik be. A bevándorlók egyre dühösebbek, már az őket támogató Migration Aid embereit is elküldték. Információink szerint éhségsztrájkba kezdtek, azt remélik, hogy ettől bejuthatnak a vonatokhoz.

Közleményben reagált a Belügyminisztérium - ezért nem engedik tovább a bevándorlókat

A vonatkozó uniós szabályozás szerint a menedékkérő csak úti okmány és érvényes vízum birtokában utazhat tovább Magyarországról Németország területére.

A vonatkozó uniós szabályozás szerint a menedékkérő csak úti okmány és érvényes vízum birtokában utazhat tovább Magyarországról Németország területére.

A menekültügyi eljárás idejére kiadott tartózkodásra jogosító engedéllyel a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a menedékkérőt csak abban az esetben tudja ellátni, amennyiben a számára kijelölt befogadó állomáson, vagy a hivatalban a menedékkérő kérelmét a hatóság regisztrálta. A menekültügyi eljárás idejére kiadott tartózkodásra jogosító engedély nem jogosít Magyarország területéről történő továbbutazásra az Európai Unió más tagállamába, az kizárólag Magyarország területére érvényes.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal folyamatos munkarendben, így hétvégeken is dolgozik, a regisztrációs eljárásban fennakadás nincs.

A HVIM helyszíni tudósítójának képei a jelenleg is zajló migránstüntetésről: