Újra megnyitották a Keleti pályaudvart, de a migránsok nem mehetnek be

A Keleti pályaudvar közben újra fogad vonatokat, de a migránsok nem mehetnek be, áll a bál.

Helyszíni tudósítónk jelentette: mintegy ezer fő várakozik arra, hogy feljusson valamelyik Németországba, vagy Ausztriába induló vonatra. De úgy tűnik ez ma nem fog sikerülni nekik.

A rendőrök tolmácsok segítségével hangosbeszélőn próbálják irányítani a tömeget. Kisebb nagyobb csetepatékra, összeszólalkozásokra is sor került. Láthatóan fogy a türelem. A kiürítés biztosan nem fog könnyen lezajlani.

A rendőrök kordonnal lezárták az aluljáróból a pályaudvar felé vezető feljárót. A főbejáratnál is sorfalat állnak a rendőrök. A pályaudvar belső vágányain négy vonat is áll, azokra nem lehet felszállni.

A migránsok a pályaudvar kiürítése közben demonstrációba kezdtek: jelszavakat skandálva követelik, hogy engedjék őket továbbutazni Németországba. A 7-es és 8-as vágány közötti peronon demonstrálókat a Készenléti Rendőrség próbálja kiterelni a csarnokból.

 

10:13 - Frissítés: Tüntetnek a migránsok

Több száz migráns demonstrál a Keleti pályaudvarnál, néhányan a vonatjegyüket lengetik, kiabálnak, és fütyülnek, jelszavakat skandálnak. A feszültség és a tömeg is folyamatosan nő. Rengeteg készenléti rendőr van a helyszínen. Tudósítónk elképesztő higiéniai állapotokról és bűzről számolt be. Szerencsére még csak kisebb összezördülések voltak a migránsok között, néhányan a kiosztott vízért estek egymásnak.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=BlMvosLN1T4]

1:27-nél látható amikor a kiosztott vízért harcolnak

Az egyik kolléganőnket zaklatták és fogdosták a menekültek, miközben kamerázott, de nem ez az általános, nem foglalkoznak a járókelőkkel.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=Pinq4KLTcFo&feature=youtu.be]

 

 

Lezárják és kiürítik a Keleti pályaudvart.

Posted by Magvasi Adrián on Tuesday, September 1, 2015

11:00 - Frissítés: Újra indulnak vonatok, de a migránsokat nem engedik be a pályaudvarra

Kedden nem sokkal 10 óra után megindult a vonatközlekedés a Keleti pályaudvaron - mondta a MÁV helyettes szóvivője az M1 aktuális csatorna műsorfolyamában. Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy a migránsokat nem engedik be a pályaudvar csarnokába.

Váczi Viktor elmondta: hatósági intézkedés miatt a Keleti pályaudvart 9 óra 9 perctől zárták le. Információink szerint 10 óra 5 perctől újra engedélyezték a vonatközlekedést a Keleti pályaudvaron - mondta.

Hozzátette: ez azt jelenti, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Hatvan-Miskolc és a győri vonal vonatai "előbb-utóbb" ismét a Keleti pályaudvarig fognak közlekedni. Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy a Bécs felé induló nemzetközi vonat beállt a vágányra, a turisták ott vannak a csarnokban, de migránsokat nem engednek be.

A MÁV helyettes szóvivőjének tájékoztatása szerint a vonatforgalom várhatóan csak a kora esti órákra fog helyreállni, addig jelentős késésekre és vonatelmaradásokra kell számítani. A vonatközlekedés változásairól a Mávdirekt telefonos ügyfélszolgálaton, a MÁV csoport internetes elérhetőségén és a Vonatinfó mobilapplikáción lehet tájékozódni.

11:38- Frissítés: Elkezdődött a kiszorítás

A rendőrök 11 óra körül megkezdték a menekültek kiszorítását a Keleti pályaudvar nemzetközi pénztárának helyet adó csarnokból - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A csarnok korábban tele volt migránsokkal, akik jegyet akartak váltani valamelyik Németországba tartó vonatra. A rendőrök most kiterelik őket az épületből.

Időközben, negyed 12-kor elindult a pályaudvarról a Münchenbe tartó Railjet is, migránsok nélkül. A vonatra a magyar rendőrök mellett osztrák és német rendőrök is felszálltak. A Magyarországról induló nemzetközi vonatokon februárban kezdődött a magyar-osztrák-német közös vasúti járőrszolgálat. A pályaudvar hangosbeszélőjén 9 óra után közölték, hogy bizonytalan ideig a pályaudvar nem fogad és nem indít vonatokat. A rendőrök a főbejáratnál is sorfalat álltak és hangosbemondón, tolmács segítségével tájékoztatták a pályaudvaron és a pályaudvar előtt tartózkodó bevándorlókat, majd nem sokkal 10 óra után a nemzetközi pénztárnak helyet adó csarnok kivételével kiürítették a pályaudvart.

A közös vasúti járőrszolgálatról február 13-án írták alá az együttműködési megállapodást a német és az osztrák belügyminisztérium, valamint az ORFK képviselői. A megállapodás alapján a Magyarországról Ausztrián át Németország felé tartó nemzetközi vonatokon, illetve az induló pályaudvarokon közös vasúti járőrszolgálatot hajtanak végre, hogy kiszűrjék a schengeni térségbe való továbbutazás feltételeivel nem rendelkező harmadik országbeli állampolgárokat. A rendőrök szúrópróbaszerű és kockázatelemzésen alapuló ellenőrzéseket hajtanak végre.  A közös járőrszolgálatban a magyar rendőrség részéről a Készenléti Rendőrség állománya vesz részt. Az ellenőrzések során a vonatkísérő állomány hétnapos ciklusokban látja el szolgálatát. A járőrcsoportok két magyar, egy osztrák és egy német járőrből állnak.

Fotósunk Béli Balázs az éjszaka, reggel és jelenleg is kint van a pályaudvarnál, folyamatosan fotózza az eseményeket.