Több ezren tüntettek Kijevben az orosz fenyegetettség miatt

Több ezren tüntettek Kijevben az orosz fenyegetettség miatt

Több ezer ukrán gyűlt össze szombaton Kijevben, hogy együtt tiltakozzanak a lehetséges orosz invázió miatt, miközben Ukrajna vezetője arra kérte az embereket, hogy ne essenek pánikba - írja a Reuters.

A feszültség azóta magas, hogy Oroszország több mint 100 000 katonát állomásoztat Ukrajna közelében, és nagyszabású gyakorlatokat hajtott végre. Az Egyesült Államok pénteken közölte, hogy az invázió bármelyik pillanatban megindulhat. Oroszország tagadja, hogy támadást tervezne.

Az ukránok egy oszlopban vonultak be Kijev központjába, és azt skandálták, hogy "Dicsőség Ukrajnának", ukrán zászlókat és transzparenseket vittek magukkal, amelyeken az állt, hogy "az ukránok ellenállnak" és "a betolakodóknak meg kell halniuk".

Az ukrán elnök arra kért mindenkit, hogy ne üljön fel a provokációnak és senki ne kezdjen bele felesleges hisztériakeltésbe.

"Ellenségeink legjobb barátja a pánik. A hisztériakeltés pedig csak pánikot gerjeszt, és nem tud rajtunk segíteni." 

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij közben úgy nyilatkozott, megerősítették Kijev védelmét, az ellenséget pedig nem virágokkal, hanem rakétákkal várják.

Mindeközben a magyar konzuli szolgálat jelezte, hogy amennyiben bárki úgy dönt, hogy a konzuli szolgálat felhívása ellenére az országba utazik, vagy ott marad, vegye figyelembe, hogy a biztonsági helyzet következtében a konzuli szolgálat nem feltétlenül tudja garantálni a segítségnyújtást.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}