Tragédia: lelőttek egy fiatal brit katonát Szeverodonyeckben

Tragédia: lelőttek egy fiatal brit katonát Szeverodonyeckben

Megsemmisítő hírt kaptunk, fiunkat, Jordant lelőtték Szeverodonyeck városában. Jordan márciusban hagyta ott a brit hadsereget, hogy máshol folytassa katonai pályafutását. Miután elkezdődött az Európa elleni háború, hosszas mérlegelés után Ukrajnába ment, hogy segítsen

- írta a Facebookon Jordan Gatley apja. A férfi brit állampolgárságú katonaként esett el, miközben az ukránok oldalán harcolt - számolt be a Guardianra hivatkozva a 24.hu.

Az elhunyt édesapja a halálhír bejelentésén túl arról is beszámolt, hogy azon információk alapján, amelyek eljutottak hozzá, fia megtalálta a számításait új bajtársai között, mindenki kedvelte, képességei és tudása pedig nagy hasznára volt az orosz megszállók ellen harcoló ukrán katonáknak. A család a körülményekhez képest tudta tartani a kapcsolatot Gatley-vel az elmúlt hónapokban, nekik rendszerint arról számolt be, hogy folyamatosan veszt részt a szükséges, de veszélyes bevetéseken.

Később a férfi halálát a brit külügyi hivatal is megerősítette.

Nemrég Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója is írt néhány sort a Twitteren a fiatal katona emlékére:

Nagy bátorság kell elhagyni az otthonod, és ezer mérföldet megtenni, hogy megvédd azt, amiben hiszel. Csak mert a szív ezt mondja. Mert nem viseled el a gonoszt. Jordan Gatley igazi hős volt. Mindig emlékezni fogunk rá, hogy hozzájárult Ukrajna és a szabad világ védelméhez.

- fogalmazott az elnöki tanácsadó.

A közzétett fotón édesapjával szerepel egyenruhában az ifjú brit katona.