Ukrajnában egy nép, egy párt, egy vezér lesz

Egyesülni kell azért, hogy az exállamfő oroszbarát embereinek visszatérését a hatalomba.

Pénteken Vitalij Klicsko kijevi főpolgármestert választották pártelnökké. Klicsko egykori bokszolóként eddig az UDAR (Ütés) nevű pártot vezette, de ez a főpolgármesteri választáson egyesült a Porosenko Blokkjával. A két párt az októberi választáson együttesen a 450 fős parlament legnagyobb létszámú frakciója lett, jelenleg 145 képviselővel rendelkezik a kijevi törvényhozásban.

Közben Ukrajna két legnagyobb parlamenti ereje, az államfő és a miniszterelnök pártja egyesülhet. Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök bejelentette, hogy pártja, a Népi Front nem indít jelölteket az októberben esedékes önkormányzati választásokon. Megvan a nemzeti ellenségkép is, a közös ürügy is:

egyesülni kell azért, hogy megakadályozzák a posztjáról eltávolított Viktor Janukovics exállamfő oroszbarát embereinek visszatérését a hatalomba. 

Ez esetben Porosenko Blokkja saját jelöltjeként indíthatja a Népi Front egyes tagjait. Már pénteken a pártkongresszuson egyesülhet az államfő és a miniszterelnök pártja, amelynek új nevet majd az önkormányzati választások után adnak. A Jacenyuk vezette Népi Front a parlamenti választásokon még önállóan indult, és a listákra leadott szavazatok alapján hajszálnyival megelőzte az államfő pártját.