A kijevi Olimpiai Stadionban csap össze a két ukrán elnökjelölt

A kijevi Olimpiai Stadionban csap össze a két ukrán elnökjelölt

A helyi idő szerint 7 órakor kezdődő vitát az orosz tévétársaságok is közvetíteni fogják.

Az előzetes egyeztetéseknek megfelelően helyi idő szerint este hét órakor veszi kezdetét a humoristából politikussá avanzsált Volodimir Zelenszkij és Petro Porosenko hivatalban lévő államfő elnökjelölti vitája a kijevi Olimpiai Stadionban. Az április 14-i vitára Zelenszkij nem ment el, akkor Porosenko csak egy sajtótájékoztatót tartott. Igaz, arról a vitáról nem is volt megegyezés, csak Porosenko szorgalmazta. A pénteki vitát azonban már Zelenszkij kezdeményezte. Hogy még összetettebb legyen a történet, Porosenko egy televíziós vitára is kihívta a humorist-politikusta, de ez egyáltalán nem biztos, hogy össze fog jönni.

Ugyanakkor a felmérések szerint egyelőre Porosenko aggódhat a leginkább, ugyanis Zelenszkij fölényesen és minden korosztály körében vezet.

A Rejting közvélemény-kutató csoport által végzett legfrissebb, az ukrajnai elnökválasztás második fordulója előtt három nappal, csütörtökön közzétett felmérése szerint, akik azt mondták, hogy részt vesznek a vasárnapi második fordulóban, és el is döntötték, kire adják voksukat, Zelenszkijt csaknem 73 százalék támogatja, míg Porosenkóra 27 százalék készül szavazni. 

Az összes megkérdezett közül Zelenszkijt 52 százalék, a hivatalban lévő államfőt 19 százalék támogatj. A válaszolók 19 százaléka még nem döntött, 10 százalékuk pedig nem kíván részt venni a választáson.

Az elnökjelöltek vitája iránit érdeklődést jelzi, hogy az orosz tévécsatornák is közvetíteni Zelenszkij és Porosenko összecsapását. A választás második fordulójára vasárnap, április 21-én kerül sor.

Varázslótól várják a csodát Ukrajnában

Ukrajna válaszúton címmel rendeztek kedden panelbeszélgetést a Budapesti Corvinus Egyetemen. Az ukrán választási bizottság vasárnap hirdette ki az elnökválasztás március 31-én megtartott első fordulójának hivatalos végeredményét: a jogi végzettségű, humorista-producer Volodimir Zelenszkij a szavazatok több mint 30 százalékával az első helyen végzett, míg az öt éve hivatalban lévő Petro Porosenko kicsit kevesebb mint 16 százalékkal a második helyre szorult.