Ukrán hekkerek törhették fel Putyin tanácsadójának levelezését?

A megszerzett levelek állítólag bizonyítják az orosz politikus részvételét Ukrajna destabilizálására, kárpátaljai szakadár törekvések felerősítésére irányuló akciók kitervelésében.

Olekszandr Tkacsuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnökének hivatalvezetője a 112 ukrán hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy a hackerek által nyilvánosságra hozott anyagok zöme hitelesnek tűnik, mert a bennük lévő információk szinte szóról szóra egyeznek az SZBU által korábban megszerzett iratokban foglaltakkal.

Kifejtette, hogy az SZBU korábban egy kárpátaljai ruszin szervezet radikális szárnyának vezetőjétől kobozott el dokumentumokat, amelyek Kárpátalja föderális státusának követelését célzó megmozdulások tervét tartalmazták. Az illetőről annyit árult el, hogy tudomása szerint jelenleg Oroszországban tartózkodik, családneve "G" betűvel kezdődik.

Tkacsuk hozzáfűzte, hogy az SZBU jelenleg csak azokat az anyagokat ismeri, amelyeket a hackerek nyilvánosságra hoztak. A szolgálat szakértői vizsgálat alá veszi a publikált dokumentumokat, és próbálja felvenni a kapcsolatot közvetlenül a csoporttal is további információkért.

A hackercsoport állítása szerint Ukrajna destabilizálásának tervéről szólnak Szurkov és egy bizonyos Karpov nevű emberének levelei, amelyeket utóbbi Nyikolaj Pavlov néven írt alá, hogy leplezze kilétét. A terv, amely "hajtókar" fedőnéven szerepelt a levezésükben, állítólag 2016 novembere és 2017 márciusa közt végrehajtandó akciókat tartalmaz.