Franciaország ágyúkat és páncéltörő rakétákat szállít Ukrajnának

Franciaország ágyúkat és páncéltörő rakétákat szállít Ukrajnának

Franciaország Milan típusú páncéltörő rakétákat és Caesar típusú önjáró lövegeket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszországgal szembeni küzdelemben - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök pénteken.

Párizs eddig nem árulta el, milyen típusú fegyvereket szállít Kijevnek, csak annyit közölt április közepén, hogy 100 millió euró értékben adományozott felszerelést Ukrajnának. Macron egy francia napilapnak beszámolt róla: országa jelentős mennyiségű fegyvert küld Ukrajnába, a Milantól a Caesarig terjedően többféle fegyvertípust.

A francia elnök megjegyezte: véleménye szerint folytatni kell a katonai támogatást, szem előtt tartva azt is, hogy ne sodródjanak bele a háborúba. A francia elnöki hivatal szerint a lövegek a napokban érkezhetnek meg Ukrajnába. Szombattól mintegy negyven ukrán katonát képeznek ki Franciaországban a fegyverek használatára.

A francia hadseregnek 76 Caesarja van. A 155 milliméteres kaliberű, 40 kilométeres hatótávolságú, tehergépkocsi-alvázra szerelt ágyút Dániába, Indonéziába, Marokkóba, Szaúd-Arábiába, Csehországba és Thaiföldre is exportálták már.

A NATO több tagja mondott igent Ukrajna kérésére, hogy nehézfegyvereket szállítsanak, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Csehország és Hollandia. Az Egyesült Államok csütörtökön további 800 millió dollár segélyt jelentett be Ukrajnának, beleértve 72 tarackágyút, a hozzájuk tartozó járműveket és 144 000 lőszert. Németország azt ígérte, hogy ha valamely ország az ukránok által is használt szovjet típusú fegyverrel látja el Kijevet, német felszerelést kap cserébe.

(MTI)