Két orvos maradt az Uzsoki tüdőgyógyászatán, csökkentik az ellátást és áthelyezik a hajléktalan-ellátást is

Két orvos maradt az Uzsoki tüdőgyógyászatán, csökkentik az ellátást és áthelyezik a hajléktalan-ellátást is

Összesen két tüdőgyógyász orvos maradt a fővárosi Uszoki kórházban nyugdíjazás és elvándorlás miatt - írja Kunetz Zsombor szakorvos, egészségügyi elemző posztja alapján a hvg.hu.

A tüdőgyógyászati osztály kapacitásainak szélsőséges beszűkülése miatt 34-ből 20 ágyat december 1-jétől szüneteltetnek

– írta Tóth Ferenc orvosigazgató a fővárosi Uzsoki Utcai Kórház nevében a Nemzeti Népegészségügyi Központnak.

Az orvosigazgató a szakorvoshiánnyal indokolta a kórház kérelmében azt, hogy mentesítsék az Uzsokit a rendszeres ügyelet és a hajléktalanellátás alól.

Ezt az illetékes Nemzeti Népegészségügyi Központ el is fogadta, így a keddi hajléktalan akut TBC-s és pulmonológiai betegellátásra december 1-jétől 31-ig az Üllői úti Semmelweis Egyetem Klinikai központot jelölték ki.

Tóth kérelmében hozzátette, hogy az Uzsoki kórház dolgozik a szakorvoshiány pótlásán. A meglévő kapacitásukkal a légcső és a hörgők megbetegedéseit kezelő bronchológiai készenlétet, illetve a tüdődaganatos betegek ellátását továbbra is vállalni tudják.

Kunetz Zsombor Facebook oldalán a döntés kapcsán azt írta: „Budapest egyik tüdőgyógyászati központja volt, nemcsak a hajléktalanellátást, de a keddi ügyeletek és természetesen az egyéb betegellátást is érinti az Uzsoki Kórház tüdőgyógyászati osztályának humánerőforrás problémája”.