Polt Péter: nem kell vizsgálatot folytatnia az ügyészségnek Varga Judit ellen

Polt Péter: nem kell vizsgálatot folytatnia az ügyészségnek Varga Judit ellen

Polt Péter legfőbb ügyészhez címezte írásbeli választ igénylő kérdését Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő, aki a titkos megfigyelések engedélyezése kapcsán alapvetően arra volt kíváncsi, folytattak-e vizsgálatot Varga Judit miniszter ellen a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény megsértése miatt.

Vadai azzal érvelt, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 58. § (2) bekezdése értelmében az (1) bekezdés hatálya alá nem tartozó nemzetbiztonsági feladatok ellátása során az 56. §-ban felsorolt külső engedélyhez kötött titkos információgyűjtést az igazságügyért felelős miniszter (azaz Varga Judit miniszter) engedélyezi. Az Igazságügyi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2019. (VIII.1.) IM utasítás 5. § (1) bekezdése alapján külső engedélyhez kötött titkos információgyűjtéssel kapcsolatos feladatai tekintetében a minisztert akadályoztatása esetén a parlamenti államtitkár (Völner Pál volt államtitkár) helyettesíti.

Az világos, hogy az Igazságügyi Minisztériumnál jogszerűtlen gyakorlatot folytattak azzal, hogy a külső engedélyhez kötött titkos információgyűjtéssel kapcsolatos engedélyezést a vonatkozó szabályoknak megfelelően nem csupán Varga Judit miniszter akadályoztatása esetén, hanem folyamatosan és rendszeresen Völner Pál végezte. Völner ma már nem államtitkár, tekintve, hogy a Legfőbb Ügyészség meggyanúsította hivatali vesztegetés és más bűncselekmény elkövetésével, és lemondott államtitkári posztjáról

– emlékeztetett a korábbiak alapján az ellenzéki politikus, megjegyezve azt is, hogy ezt megelőzően a Belügyminisztériumhoz fordult ebben a témában, ám Kontrát Károly államtitkár akkor azért tagadta meg a válaszadást, mert a nemzetbiztonsági szolgálatok tevékenysége nem a nyilvánosság előtt zajlik, így arról nincs lehetőség tájékoztatást adni.

Ezúttal Vadai Ágnes a legfőbb ügyésztől várt választ az alábbiakra:

  1. Volt-e, illetve van-e jelenleg is folyamatban vizsgálat Varga Judit igazságügyi miniszterrel szemben a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény megsértése miatt? 

  2. Amennyiben nincs ilyen vizsgálat folyamatban, mikor szándékoznak indítani?

 

A DK képviselője február 19-én nyújtotta be a szóban forgó írásbeli kérdését, március 7-én pedig már érkezett is a legfőbb ügyészi válasz. Polt Péter velős "válaszként" azt írta:

Figyelemmel az Alaptörvényben és a törvényekben meghatározott feladataira, az ügyészség nem folytatott, illetve nem folytat vizsgálatot a kérdésben szereplő tárgykörben.