Nem Trianon, hanem a rongálás miatt mosta le az eleki jobbikos a feliratokat

Nem Trianon, hanem a rongálás miatt mosta le az eleki jobbikos a feliratokat

Múlt hét csütörtökön Vágási Pál, a Jobbik gyulai választókerületi szervezője arról írt Facebookon, hogy az eleki városközpontban látható „Trianon 1920.06.04.” fekete feliratokat ő fújta az aszfaltra. Szelezsán György független polgármester telefonon arra kérte, hogy távolítsa el ezeket, Vágási ezt szombaton megtette. Vasárnap délelőtti posztjában a jobbikos kifejtette, hogy hibát követett el, ezért minden, a pártban betöltött tisztségéről lemond.

A történetről többek között az Origo is beszámolt, a következő értelmezéssel: „Igazodás, behódolás és megfelelési kényszer a baloldali elitnek - ez jellemzi a mai, Jakab-féle Jobbikot”

Telefonon kerestük Vágási Pált, hogy megtudjuk, pontosan mi történt. Elmondása szerint a polgármester kérése nem arról szólt, hogy a Trianonra történő emlékezéssel bármi probléma lenne, a rongálás ténye okozta a gondot.

Vágási lapunknak kifejtette, hogy korábban is készített hasonló feliratokat, de akkor krétát használt, most a festékszóró mellett döntött.

Lemondását azzal indokolta, hogy rossz példát mutatott a településen, tartalomtól függetlenül senkit nem akart ezzel arra ösztönözni, hogy festékszóróval fújjanak az utcákra.

A polgármester álláspontja elérhető nyilvános Facebook-oldalán, ez szintén kimaradt az ügyről szóló cikkekből. Ebből egyértelműen kiderül, hogy az emlékezés módja miatt szólt Vágásinak:

„Álláspontom szerint rossz üzenet a fiatalok vagy bármilyen más aktivista számára, ha egy felelős közszereplést is vállaló személy azt a példát mutatja, hogy a szabad véleménynyilvánítás (legyen az jó vagy rossz üzenet) megfelelő módja az, hogy graffiti feliratokat helyezünk el közterületeken. Gondoljunk csak bele, hogyha mindenki ezt a formáját választaná a véleménye megismertetéséhez, népszerűsítéséhez, előbb utóbb nem csak a járdákra és térburkolatokra, hanem házak, templomok és közintézmények falára is felkerülnének a nem biztos, hogy odaillő üzenetek.

Világos és értem a Jobbik Eleki Szervezetének az üzenetét, de a megemlékezésnek vannak más kulturáltabb formái. Véleményem szerint jelen esetben például plakátok vagy molinók elhelyezése esetleg más figyelemfelkeltő megmozdulás szervezése szerencsésebb lett volna.”

A közös megemlékezésre pedig lehetőséget biztosít a város:

„Elek Város Önkormányzata mindenki számára biztosítja a lehetőséget a méltó megemlékezésre 2020. 06. 04-én a Nemzeti Összetartozás Napján. A Sarlós Boldogasszony Templomban 17:00 órától szentmise keretein belül, majd a városháza előtt emléktábla felszenteléssel és koszorúzással, a nap zárásaként 20:30 órától fáklyás felvonulással és az államhatár közelében az Ottlakai úton őrtűz gyújtásával emlékezhetünk meg a 100 éve fájó Trianoni Békediktátum megkötésére, Nemzetünk szétszakítására.”