Vagyonelkobzást vonhat maga után az orosz hadsereg "rágalmazása"

Vagyonelkobzást vonhat maga után az orosz hadsereg "rágalmazása"

Egy új törvénymódosítás értelmében az Oroszország biztonsága elleni bűncselekmények közé fognak sorolni minden felforgató tevékenységet.

Vagyonelkobzással járhat majd az orosz hadsereg "rágalmazása" és az állambiztonság elleni tevékenységre való nyilvános felhívás egy törvénymódosítási javaslat szerint, amelynek szövege hétfőn került be az orosz parlamenti alsóház elektronikus adatbázisába.

A kezdeményezők, egy Vjacseszlav Vologyin házelnök vezette képviselőcsoport, a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosítására tettek javaslatot. Az indítványozók szerint az orosz hadsereg rágalmazásáért járó vagyonelkobzásnak a védelmi képesség, a biztonság és az alkotmányos rend védelme volna a célja.

A mellékelt indoklás szerint

a bűncselekmények és az ország biztonsága ellen irányuló egyéb tevékenység visszaszorítása érdekében a büntető törvénykönyvet olyan mechanizmussal kell kiegészíteni, mely az ezek finanszírozására szánt pénz, értéktárgyak és egyéb vagyontárgyak elkobzásáról rendelkezik.

A törvénymódosítási javaslat értelmében szigorítani kell a büntetőjogi felelősségre vonást azon nyilvános felhívások esetében, amelyek Oroszország biztonsága ellen irányulnak, ha ezeket nyereségvágyból vagy bérezés fejében, valamint politikai, ideológiai, faji, nemzeti és vallási gyűlölet vagy ellenséges érzület, illetve valamely társadalmi csoport elleni gyűlölet, ellenséges érzület alapján teszik meg.

Az ominózus javaslat értelmében az Oroszország biztonsága elleni bűncselekmények közé fogják sorolni az összes diverziós, felforgató tevékenységet.

A törvénymódosítás koncepcióját támogatásáról biztosította a Nyomozó Bizottság (SZK), a főügyészség, az igazságügyi minisztérium és a pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring).

A Vlagyimir Putyin elnök vezette ország integritásának megsértésére és a "nácizmus" rehabilitálására való felhívások, a fegyveres erők rágalmazása és lejáratása, a szélsőséges tevékenységre és az Oroszország elleni szankciók bevezetésére való buzdítás esetén az állami kitüntetések is megvonhatók lesznek.

Korábban Vologyin a Telegram-csatornáján azt írta, hogy

"mindenkit, aki megkíséreli elpusztítani és elárulja Oroszországot, meg kell büntetni, és vagyonának terhére meg kell téríteni az országnak okozott kárt".

(Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök frontszolgálatot teljesítő orosz katonákat fogad a Moszkva melletti vidéki rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban 2024. január 1-én. MTI/EPA/pool/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szputnyik/Gavriil Grigorov)