Vajon a Fidesz támogatná, hogy vizsgálóbizottság tekintse át a letelepedési kötvények ügyét?

Ha nincs semmi gond a letelepedési kötvényekkel - ahogyan állítják - akkor a Fidesznek is érdeke a bizottság felállítása.

Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: pártja erről egyeztetne a többi parlamenti frakcióval pénteken. Kiemelte: olyan testület felállítását kezdeményezik, amelynek tagjai átestek nemzetbiztonsági átvilágításon, hogy lehetőségük legyen minősített adatok megismerésére, a titkosszolgálatok vezetőinek, munkatársainak meghallgatására a kérdésében.

Szerinte a Fidesznek elemi érdeke ennek támogatása, ellenkező esetben ugyanis azt a látszatot keltenék, hogy titkolni valójuk van, de azt is, hogy "a szajré és a piszkos pénz mindennél fontosabb", az ország biztonságánál is. Hozzátette: évek óta egyetlen ellenzéki képviselő sem férhetett hozzá releváns információkhoz a letelepedési kötényekkel kapcsolatban.

Pénzért akár a kvóták is jöhetnek

Brüsszelnek és az Európai Bizottság elnökének pedig szerinte azt üzenné ezzel a kormányoldal, hogy pénzért akár a kvóták is jöhetnek. Ha Jean-Claude Juncker ezt felismeri, és kvóták helyett kötvényt vesz az ide letelepítendő tömegeknek, akkor a Fidesz szerinte támogatná, és nem támadná.

Mirkóczki Ádám szerint nem tudunk semmit arról, hogy a letelepedési kötvényeknek köszönhetően hány munkahely jött létre Magyarországon, az erről szóló információkat ugyanis titkolja a kormányzat. Úgy véli: a nemzetbiztonsági problémák mellett tehát a gazdasági ügyeket is meg kell vizsgálni.