Varga: Magyarország hídfőállás az európai pénzügyi piacra belépő kínai pénzintézetek számára

Varga: Magyarország hídfőállás az európai pénzügyi piacra belépő kínai pénzintézetek számára

A pénzügyminiszter elárulta, az idei év második felében is jöhet egy Panda-kötvény kibocsátás.

A magyar-kínai kapcsolatok egyik leggyorsabban fejlődő területe a pénzügyi együttműködés, Magyarország hídfőállást jelent az európai pénzügyi piacra belépő kínai pénzintézetek számára - jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) szerdai közleménye szerint Varga Mihály, miután a Bank of China, a China Construction Bank és a China Development Bank vezetőivel tárgyalt Pekingben.

A pénzügyminiszter kiemelte:

A kínai pénzintézetek bíznak a magyar gazdaságban, az elmúlt években több kínai bank is Magyarországot választotta működése helyszínéül.

A Bank of China, a China Construction Bank és a Kínai Fejlesztési Bank magyarországi működése jó példa arra, hogy a kínai pénzintézetek európai hídfőállásként tekintenek hazánkra - hívta fel rá a figyelmet a pénzügyminiszter.

Mint a miniszter elmondta:

Magyarország is eredményesen lépett a kínai pénzügyi piacra, az elmúlt években sikeres államkötvény-kibocsátásokat hajtott végre a kínai és hongkongi kötvénypiacokon, ezzel biztosította, hogy hazánk finanszírozása több lábon álljon.

2021-ben a világon elsőként sikeres Zöld Panda kötvénykibocsátást hajtott végre Magyarország a kínai piacon, és 1 milliárd renminbi, azaz mintegy 50 milliárd forint értékű zöld államkötvényt bocsátott ki - fejtette ki a pénzügyminiszter.

A tárcavezető közölte: az idei év második felében is számolunk egy Panda-kötvény kibocsátással, amely tovább erősítheti a magyar adósságkezelés biztonságát.

(Címlapkép: Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói témahét nyitórendezvényén a Magyar Nemzeti Bank Felügyeleti Konferenciaközpontjában 2024. március 5-én. MTI/Purger Tamás)