Varga Ferenc: "A cigánysággal kapcsolatos, egyik legnagyobb korrupciós botrányt akarják eltussolni"

Varga Ferenc: "A cigánysággal kapcsolatos, egyik legnagyobb korrupciós botrányt akarják eltussolni"

Sztojka Attila romaügyi kormánybiztosnak küldött nyílt levelet a Jobbik parlamenti képviselője, miután megszüntették a Farkas Flórián nevéhez köthető Híd a munka világába programmal kapcsolatos nyomozást.

Az imént küldtem el Sztojka Attila kormánybiztosnak a következő levelet, annak érdekében, hogy megtudhassuk, mit gondol Farkas Flórián utódjaként a Híd a munka világába programmal kapcsolatos nyomozás megszüntetéséről

- kezdte közösségi oldalán Varga Ferenc jobbikos országgyűlési képviselő, aki pénteki nyílt levelét teljes terjedelmében közreadta:

"Tisztelt Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos úr!

A napokban értesült róla a közvélemény, hogy a nyomozó hatóság megszüntette a Farkas Flórián nevéhez köthető Híd a munka világába programmal kapcsolatos nyomozását és bizonyítottság hiányában az ügyet lezárta.

A program költségvetése kezdetben 5, majd 1,6 milliárd forintra redukálódott. Ezt az 1,6 milliárd forintot egy országos lefedettségű munkaerő-közvetítő irodahálózatra kellett volna fordítani, amely folyamatos és kiszámítható munkát biztosított volna a hátrányos helyzetűeknek, elsősorban romáknak.

A program célja helyett azonban a pénz többek között autókra, használhatatlan irodákra, bútorokra és egy gellérthegyi villára lett elköltve. Működő irodahálózat pedig sosem állt fel.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) 2016-ban elismerte, hogy védhetetlen visszaélések történtek a brüsszeli pénzeket felemésztő projektben, ezért felmondta az uniós támogatási szerződést az Országos Roma Önkormányzattal, és kötelezték a támogatás visszafizetésére. Később azonban az állam az adófizetők pénzéből megtérített 1,3 milliárd forintot, így az ORÖ-nak csak 300 millió forintot kellett visszafizetnie.

Mondanom sem kell, hogy a korrupciós botrány milyen mélyen érintette a hazai roma közösség megítélését, jómagam elfogadhatatlannak tartom, hogy a felelősök nem kerültek felelősségre vonásra a mai napig, sőt a nyomozást lezárták bizonyítottság hiányában.

Nagyon sok becsületes cigány és nem cigány ember várná, hogy ebben az ügyben Ön, mint Farkas Flórián utódja, aki a Fidesz padsoraiban ülve képviseli a hazai cigányság ügyét, megszólaljon és elmondja a véleményét. Elmondhatná, hogy mit gondol arról, hogy a hosszú évek alatt és összesen 110 tanú meghallgatása során, hogyan fordulhatott elő az, hogy magát Farkas Flóriánt egyszer sem hallgatták ki, pedig az Országos Roma Önkormányzat elnökeként ő volt a szerződések aláírója, mindamellett, hogy a kormánypártok színeiben országgyűlési képviselő is volt.

Tisztelt Sztojka Attila Kormánybiztos Úr!
Remélem, nyílt levelem eljut Önhöz és a pártja megengedi, hogy végre megszólaljon a hazai cigánysággal kapcsolatban legalább most, amikor a cigánysággal kapcsolatos, egyik legnagyobb korrupciós botrányt akarják eltussolni.

Tisztelettel,

Varga Ferenc országgyűlési képviselő"