Megint lopott a Jobbiktól a Fidesz - de ez most elég gyomorforgató lett

Amikor az ember a fejéhez kap, hogy basszus, ilyen miért történik 2017-ben?

Adorján Béla, a jobbik vásárosnaményi önkormányzati képviselője a közkegyelmi törvény megalkotásának kezdeményezésére terjesztett egy javaslatot a testület elé még január 23-án (ezzel csatlakoztak volna Kerepes város kezdeményezéséhez).

Ennek lényege, hogy az Országgyűlés a "társadalmi igazságérzet és a nemzeti megbékélés elősegítése érdekében fontolja meg a közkegyelem gyakorlásának lehetőségét" azokkal kapcsolatban, akiket a 2006. októberi általános tüntetések idején közfelháborodást kiváltó ítéletekkel marasztaltak el.

Csakhogy ezt a jobbikos javaslatot felháborodva fogadta helyi Fidesz, sőt még azt is megakadályozták, hogy a testület napirendre vegye azt, már a bizottsági ülésen meghozták erről a döntést.

Ostobának, hasztalannak, és érdektelennek nevezték a kormányzó párt tagjai, hogy a 2006-os eseményekben résztvevők közkegyelemben részesüljenek, igaz persze, hogy a főnökük, Orbán Viktor már a megmozdulások idején cserben hagyta a Gyurcsány-kormány ellen fellázadt embereket, és meglépett Budapestről.

Ám ezzel még nincs vége a történetnek, ugyanis április 21-ei keltezéssel Filep Sándor polgármester benyújtott egy előterjesztést a közkegyelem gyakorlására vonatkozóan. A beadvány szinte szóról szóra megegyezik a korábban lesöpört jobbikos javaslatéval, egyetlen nem elhanyagolható különbséggel: ebben már kiemelik a térség fideszes országgyűlési képviselőjét is: most már hirtelen Tilki Attila támogatja a kezdeményezést.

Még arra sem sikerült venniük a fáradtságot, hogy legalább egy új szöveget pötyögjenek le. S mivel Vásárosnamény önkormányzata megszavazta a határozatot (Adorján Béla is, mivel a kezdeményezést - mint eredeti beterjesztő - fontosnak tartja), ezzel papíron máris a fideszes Tilki Attila ötlete lett az egész.

Mondtuk, hogy pitiáner, de legalább gyomorforgató is.