A főváros is védett lakásokat nyit a családon belüli erőszak áldozatainak

A főváros is védett lakásokat nyit a családon belüli erőszak áldozatainak

A fővárosi önkormányzat is védett lakásokat hoz létre a családon belüli erőszak áldozatainak - jelentette be Karácsony Gergely vasárnap. A főpolgármester Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester kezdeményezéséhez csatlakozik azzal, hogy áldozatsegítésre ajánlanak fel önkormányzati ingatlanokat.

Minél több önkormányzat ad néhány lakást erre a célra, annál több menekülőnek tudunk segítséget nyújtani - fogalmazott Baranyi Facebook-posztjában.

Vasárnap nőjogi szervezetek tüntetést tartottak a Hősök terén Legyen nőnap! címmel azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a családon belüli erőszak áldozataira, azok jogi kiszolgáltatottságára, a prevenció hiányára.

A többek között a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene civil szervezet és a Patent Egyesület szervezésében zajló demonstráción több mint ezren vettek részt, sokan egy szál sárga rózsát vittek magukkal.

Az esemény fővédnöke maga Karácsony Gergely volt. A hvg.hu szerint Varga Judit igazságügyi miniszter ugyan nem vett részt a nőnapi rendezvényen, de levelet írt a szervezőknek. Ezt a színpadon Péterfy-Novák Éva olvasta fel. Mint írják, a miniszter a támogatásáról biztosította a nőjogi szervezeteket, levelében hangsúlyozta, hogy a családon és párkapcsolaton belüli erőszak elleni fellépés komplex kérdés, összehangolt fellépést igénylő kihívás, amely nem sikerülhet a civil szervezetek nélkül.

Közös munkára hívta a női érdekvédő szervezeteket, hangsúlyozta, hogy a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) és a Patent Egyesület értékes javaslatait már meg is vitatták a minisztériumban.

"Bízzanak bennünk, legyenek a szövetségeseink, szükségünk van az önök tapasztalatára" - szólt a levél.