Véget vetnének a vagyonnyilatkozatok módosítgatásának

A Jobbik megtiltaná, hogy a képviselők minden következmény nélkül évekkel később utólag toldozgassák-foldozgassák vagyonnyilatkozatukat.

A politikus egy konkrét, nagy port felkavart korrupciós botránnyal indokolta a javaslatot. Emlékeztetett: 2012 decemberében Balmazújváros közgyűlése egy vállalkozónak 180 millió forintos támogatást szavazott meg a városi sportcsarnok építésére. Az ügy kapcsán 2013 elején indult, nyomozás, tavaly pedig vádat is emeltek Veres Margit ellen, aki akkor jegyző volt, ma pedig polgármester.

A vád szerint a támogatást elnyerő vállalkozó

5 millió forintot

adott át Veresnek,aki a pénzt továbbította a várost akkor vezető Tiba István országgyűlési képviselőnek. Érdekes, hogy az eljárás során őt csak tanúként hallgatták meg. A fideszes politikus a bíróságon azt állította, szó sem volt vesztegetésről, pusztán

„baráti kölcsönt”

kapott, amit azóta már vissza is fizetett. (Talány innen merítette az ihletet a vagyonosodási vizsgálata során hasonló történetet előadó Habony Árpád.)

Kulcsár szerint elfogadhatatlan, hogy Tiba kibújjon a felelősségre vonás alól. A képviselő emlékeztetett: az ügyben az Országgyűlésben interpellálta már a kormányt és a legfőbb ügyészt is, ám érdemi válaszokat nem kapott. A fideszes politikus ellen vagyonnyilatkozati eljárást is kezdeményeztek, hiszen 2012-es vagyonnyilatkozatában az ominózus „baráti kölcsön” nem szerepel. Tiba nem sokkal később,

három és fél évre visszamenőleg

„kijavította” a dokumentumot – így a jelenlegi törvények értelmében minden kötelességének eleget tett, számon nem kérhető.

Ilyen szabályozás mellett a vagyonnyilatkozat fabatkát sem ér – szögezte le Kulcsár Gergely. Hozzátette: a szocialista Simon Gábor botrány után a Fidesz azt ígérte, szankcionálni fogják a hasonló eseteket. Ám erre azóta sem került sor.

Ezért a Jobbik javaslatot nyújt be az Országgyűlésben, hogy a vagyonnyilatkozat javítására

fél évnél hosszabb idő után már ne kerülhessen sor

– ám ebben az esetben is járjon bírsággal. A tervezet szerint, ha valaki ennél hosszabb idő múltán nyúlna bele a dokumentumba, az

elveszítené képviselői mandátumát.

Kulcsár rámutatott: a Jobbik példát mutat átláthatóságból, hiszen a párt képviselőinek családtagjai is vagyonnyilatkozatot tesznek, ami nyilvános.