Végre felminősíthetnek minket, Varsón viszont elverik a PiS-győzelmet

A Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői az európai felzárkózó térségről összeállított, pénteken ismertetett előrejelzésükben közölték: 60 százalékos esélyt adnak arra, hogy a Fitch a május 20-ára kitűzött felülvizsgálat eredményeként felminősíti Magyarországot, amely így visszakerülne a befektetésre ajánlott csoportba.

A Morgan Stanley elemzői hangsúlyozták, hogy a Fitch Ratings már egy éve felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben a magyar államadós-osztályzatra. A ház szerint emellett adósminősítési szempontból kedvező a bankadó csökkentése, valamint az Erste Bank Hungary 15 százalékának megvásárlásáról minap bejelentett döntés is.

A ház londoni elemzői szerint a javuló adósságmutatók és a kiszámíthatóbb gazdaságpolitika miatt valószínű, hogy az idén a Fitch és a Moody's is felminősíti Magyarországot.

Pénteki elemzésében a Morgan Stanley a lengyel hitelminősítési esélyekre kitérve felidézi, hogy a Moody's nemrégiben ismertetett állásfoglalásában adósminősítési szempontból negatívnak nevezte a lengyel alkotmánybíróság hatásköreiről kirobbant vitát. A Morgan Stanley londoni elemzői szerint ennek nyomán óhatatlan valamilyen negatív minősítői lépés - legalább az elsőrendű befektetői lengyel szuverén besorolás kilátásának negatívra rontása - a Moody's részéről.

A ház szerint ugyanakkor a Moody's által az alkotmányos válság ügyében kifejtett aggályok nyomán az sem lenne meglepő, ha a hitelminősítő rögtön a lengyel adósbesorolást rontaná a jövő héten, egy fokozattal "A3"-ra. A Morgan Stanley londoni elemzőinek megítélése szerint ennek közel feles az esélye.

A Standard & Poor's - komoly meglepetést keltve a piaci szereplők és az elemzők körében - már januárban leminősítette Lengyelországot.