Vegyen kommunistát a játékboltból!

Azért jó, ha a szerkesztőség mellett dolgoznak kisgyermekes apukák is, mert az ő jóvoltukból néha olyan ingerek is érhetik a munka - csak egy sört igyunk meg - munka koordináta-rendszerében vegetáló újságírókat, amelyek első látásra talán szokatlannak tűnnek.

Így repült be az egyik Játéknagyker katalógusa is, azon belül is Masha, vagy Mása, aki bizony egy öles verescsillaggal ékesített tányérsapkával képzi csöppségeinket ideológiailag megfelelő szintre. Mása bizony a Hatodik Lenin Nehézépületgépészeti Építővállalat XI. számú Előre óvodájának '72-es kiscsoportjának legnépszerűbb játéka lenne, kár, hogy amúgy 2015 van. Vagyis hogy nem kár, dehogyis kár!!

 

sdf

Mása baba tehát ideiglenesen begördülhet féllánctalpas triciklijével a gyerekszobába, de mi azt javasoljuk ne álljunk meg itt!

Gyermekeink történelem iránti szeretetét táplálhatjuk az olyan, Mása baba mintájára készített játékokkal, mint mondjuk

Helmuthka baba, akit egy cuki Panzer III-ason lehetne fel-alá gurítani, vagy Adolfkát, ahogy a többi baba visszainteget neki.

Mi magunk genderileg is képzettek vagyunk, így a kislányoknak és kisfiúknak egyformán ajánljuk őket, elvégre majd ők eldöntik, inkább a frontvonalon szeretnének rohamozni, vagy inkább a hátországból irányítanák a hadműveleteket.

Utóbbiak természetesen nem léteznek - szerencsére - de a vörös csillagocska azért mégis milyen bájosan áll a játékon. Nemde?

Iróniára kevésbé hajlamsokaknak: nem.

De ezen az alapon rendelhetnénk Észak-Koreából Kim Dzsongun-ka babát, akivel bármit megtekinthetne gyermekünk, legyen az kabátmosó-automata gyár, vagy munkatábor. Ezzel is nagyszerű lehetőséget kapna csöppségünk egy kis világlátásra, megismerne más, a mienktől eltérő kultúrákat.

Update

Tudatlanságommal magyarázható (és talán a korommal), hogy még csak nem is hallottam Mása és a Medve című orosz sorozatról. Az egyik magyarországi mesecsatorna épp az utóbbi hónapokban tűzte képernyőre a magyar szinkronnal készült verziót. Kíváncsiak vagyunk, mikor fog elhatárolódni a keleti nyitás despotizmus, diktatúra lappangó burjánsától tartó magyar értelmiség.